Akár 800 ezer forintos bírságot is kaphat a jövőben annak a gépjárműnek az üzembentartója, akinek az autóját gyorshajtáson kapták – legalábbis a kancellária szándékai szerint. Az igazságügyi tárca ezzel szemben 300 ezer forintban maximálná a mértéket – tudta meg a Napi Gazdaság.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kormány szigorítja a közlekedési szabálysértésekre vonatkozó előírásokat, hogy csökkentsék a közlekedési balesetek sérültjeinek, áldozatainak számát.
 
A jövőben nem lehet kibújni a felelősség alól akkor sem, ha a szabálysértés után nem állítják meg az autóst. Az üzembentartó felel majd a cselekményekért, kivéve, ha igazolja, hogy más vezetett.

Már gőzerővel dolgozik a Miniszterelnöki Hivatal és az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a szabályok megalkotásán, amelyek a korábbinál sokkal szigorúbb büntetést tartalmaznak majd. Két komoly kihágás után bevonják a vezető jogosítványát. Viszont úgy tűnik, egyelőre a Meh és az IRM nem tudott mindenben megegyezni. 

A Miniszterelnöki Hivatal azt szeretné, ha 50-800 ezer forintos közigazgatási bírsággal sújtanák azt az autóst (vagy üzembentartót), aki gyorshajtáson, az elsőbbségadási, kanyarodási szabályok megszegésén, buszsáv használatán vagy az autópályák leállósávjának használatán kapnak.

Ezzel szemben az igazságügyi tárca szerint elég a 30-300 ezer forintos bírság, viszont büntetnék a parkolási vétségeket is. Jelenleg egyeztetnek a témában, de a szabályszegőknek a szigorúbb pontrendszerrel is szembe kell majd nézniük. 

A változások érdekében az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium módosítaná a közúti közlekedésről szóló törvényt. Ezután a közútkezelőknek, önkormányzatoknak is joguk lenne felvételt készíteni a szabályszegő autósokról. Az autópályák kamerái már nemcsak az úthasználati jogosultságot ellenőriznék, hanem a tempót is figyelnék.