Augusztusban már beszámoltunk a 2008-as Az Év Autója választás nevezőiről. A 32 autós szűkítés után heten jutottak tovább a döntőbe, ahol az újságírók által adott pontok alapján hirdetnek majd győztest.

Úgy tűnik, más kollégákhoz hasonlóan vélekedik a vezess.hu csapata is az autókról, mert a hétből öt autót mi is a döntősök közé vártunk a korábbi lista alapján. Bejutott a Fiat 500, a Ford, Mondeo, a Kia cee’d, a Nissan Qashqai és a Peugeot 308, ezeken kívül a Mercedes-Benz C-osztályt és a Mazda 2 került a legjobbak közé.

A végső győztest november 19-én hirdetik ki. Tavaly a Ford S-Max nyert, előtte a Renault Clio volt Az Év Autója. A 2005-ös évre a Toyota Priust, 2004-re a Fiat Pandát szavazta meg a zsűri, míg a 2003-as Év Autója szavazás a Renault Mégane sikerével zárult.

A szavazásról:

Tavaly a Ford S-Max nyert

Tavaly a Ford S-Max nyert


58 európai újságíró dönt arról, melyik autó legyen a 2008-as Év Autója. A nagyobb országok hat-hat tagot delegálnak, hazánkat ketten is képviselik a grémiumban, Surányi Péter (Autó2) és Gajdán Miklós (Autó Magazin).

A zsűri tagjainak fejenként 25 pontot kell szétosztaniuk, de legalább öt típusra szavazniuk kell. Ezenkívül írásos értékelést is kell adniuk döntésük mellé. Az újságíróknak mérlegelniük kell az autó újdonságerejét, a környezetvédelmi, biztonsági és a gazdasági megfelelőségét. Szerepet játszik a pontok kiosztásában az is, hogy milyen gazdag az autó karosszéria- és motorválasztéka, és persze számít, mit nyújt az áráért.

A döntősök:

Fiat 500
Ford Mondeo
Kia cee’d
Mazda2
Mercedes-Benz C-Osztály
Nissan Qashqai
Peugeot 308