Mindenkivel elbánik

Mindenkivel elbánik

Már használják a legújabb vandálbiztos, automata traffipaxot Hollandiában. Mintegy 4 méterrel az út fölött helyezik el az új eszközt, amely egyszerre négy sávot képes szemmel tartani.

Még a legnagyobb csúcsforgalomban sem menekülhetnek a szabálysértők, a kamerák sebessége lehetővé teszi, hogy mindenkit lefotózzanak, aki átlépi a megengedett sebességet.

Négy nagy felbontású digitális kamerát rejtettek a dobozba, melyek az infravörös tartományban készítenek felvételeket. Ezzel feleslegessé válik a vaku használata, azaz a gyorshajtók észre sem veszik, hogy lekapták őket.
.
Ha mégis, és megszabadulnának a bizonyítéktól, az nem fog menni. A traffipaxot ugyanis felszerelték füst és rázkódásjelzővel is. Ha rongálást észlel, akkor biztonságos helyre továbbítja a rögzített adatokat, és értesíti a rendőrséget.

A biztonságos kialakításnak köszönhetően a tűz sem tud túl nagy kárt tenni benne, elviseli a nagy hőt is. A kamerákat spéci üveg védi, a tartószerkezetet úgy alakították ki, hogy ne lehessen kidönteni.

Egyelőre Hollandiában alkalmazzák, de a gyártó szeretné a többi európai országba is eladni. Az ára a kialakítástól függően 12-19 millió forint lehet.

Forrás: InfoRadio