A NASA-nak bejött

A NASA-nak bejött

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is tesztelte a BMW Hydrogen 7-es luxuslimuzint. A kéthónapos együttműködés során az űrkutatási hivatal szakemberei teljes hozzáféréssel rendelkeztek a 25 darabos BMW Hydrogen 7 flottához, amely az űrhajózásban alkalmazott üzemanyaghoz nagyon hasonló folyékony hidrogénnel üzemel. A tesztidőszak alatt a BMW-ket minden további nélkül az űrhajózási központ folyékony hidrogén töltőállomásán tankolhatták.

A Kennedy Űrközpont és a BMW közös munkájának a célja az volt, hogy demonstrálják, az űrkutatás eredményei a közeljövőben már a hétköznapi használatban is elterjedhetnek, és hogy az alternatív üzemanyagok felhasználásában példát mutassanak. A hidrogénüzemű motorok akár 90 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsáthatnak ki a hagyományos üzemű társaikhoz képest. 

A BMW Hydrogen 7-esből eddig 100 darab készült, a benzin-hidrogén hibridek 12 hengeres motorja 260 lóerőt teljesít, csúcssebessége 230 km/óra, és 9,5 másodperc alatt gyorsul álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre. Hidrogén-üzemmódban közlekedve a BMW kipufogógáz-kibocsátása a vízpárától eltekintve gyakorlatilag nullára csökken. A hidrogénes 7-esek nagy része hírességek és politikusok tulajdonában van.