Kelet-Európában veszélyes autózni 2 A Brunel Egyetem tanulmánya szerint Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország útjai a legveszélyesebbek, itt a legnagyobb esélye egy balestnek. A listát az egymillió lakosra jutó halálos balesetek száma alapján készítették. Ennek nyomán Litvániában 1 millióból 223 ember veszíti életét az utakon évente, Lettországban ez a szám 177, Észtországban 153, Görögországban 150, míg Lengyelországban 137.

A legbiztonságosabb EU-állam ebben az összevetésben Málta, ahol 1 millió lakosra nézve csupán 25 halálos áldozatot követelnek az autóbalesetek évente.

 Az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatalának hasonló felmérése szerint Magyarország a 6. helyen áll, itt nem a lakosokat, hanem a vezetőket vizsgálják. Nálunk 458 halálos áldozat jut egymillió vezetőre. Lettországban viszont egymillió sofőrre több mint 700 halálos baleset jut

Régiókra osztva is megvizsgálta az utak biztonságát az Eurostat, sajnos a legrosszabb 20 között három magyar található: Észak-Alföld (670 halálos áldozat), Közép-Dunántúl (582) és Dél-Alföld (553). Magyarország főként azért van rossz helyzetben, mert a hatóságoknak nem sikerül csökkenteni a balesetek számát, azok az utóbbi időben egyre nőnek.

Más mérések sem túl jók ránk nézve: Nagy-Britanniában 100 megtett kilométerre 0,75 haláleset jutott, de ez a szám Svédországban, Hollandiában, Finnországban, Dániában és Németországban sem éri el az egyet. Nálunk 3,01 halálesetet számoltak minden 100 megtett kilométerre.

Forrás: Inforadio