A General Motors (GM) új összeszerelő üzemet tervez Kelet-Európában – árulta el Chris Lacey, a General Motors Europe Észak-, Közép- és Kelet-Európáért felelős vezérigazgatója az Automotive News Europe-nak. “További kapacitásra van szükségünk” – mondta a vezető.

Több lehetséges helyszín is szerepel a “listán”, köztük Magyarország is, de rajtunk kívül pályázik Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia is.

Hol fog a GM gyárat építeni? “Ahol az emberek vesznek autót, ahol a képzett munkaerő rendelkezésre áll, és ahol találhatunk megfelelő beszállítókat. Szóval bármelyik lehet ezen országok közül” – beszélt a gyárról Lacey.

Elképzelhető, hogy a General Motors önállóan hozza létre az új üzemet, de lehetséges az is, hogy helyi gyártót vonnak be. Lacy elmondta, hogy a kapacitásbővítésre azért van szükség, mert az idei év első félévében a hozzá tartozó EU-országokban, a Balkánon, Oroszországban, illetve a Szovjetunió utódállamaiban 42 százalékkal emelkedett a GM autó-eladási mutatója. Több mint 230 ezer járművet értékesítettek, és a számok várhatóan hasonlóan emelkednek tovább.

Hazánkban Szentgotthárdon van üzeme a General Motorsnak, ahol korábban Opel Astra F, illetve kis mennyiségben Opel Vectra A modellek készültek. 1999 óta motorokat, hengerfejeket és sebességváltókat gyártanak ott.