Ferenczi István, 31 éves angoltanár 2007. július 1-jén kerékpárral indult útnak Kispestről Nagy-Britanniába. Tervei szerint három hét alatt jut el Szlovákián, Ausztrián, Németországon, Hollandián, Belgiumon keresztül a skóciai Ballaterbe, majd onnan a londoni Heathrow reptérre. A 2583 kilométeres túra célja a második Nemzetközi Klíma Tábor.

Hosszú kerekezésével a klímaváltozást előidéző veszélyekre szeretné felhívni a figyelmet, köztük a közlekedési eszközök által kibocsátott szén-dioxidra is. Ha autóval menne harmad magával, 109 kilogrammal több szén-dioxid kerülne a levegőbe, repülővel pedig ennek négyszeresét is elérhetné a CO2 mértéke.

Ferenczi szeretné elérni, hogy tíz percnél rövidebb útra ne üljenek az emberek autóba, inkább használjanak gyakrabban kerékpárt, illetve utazzanak tömegközlekedéssel. Ott ahol nem biztonságos a kerekezés, illetve nincs kulturált közösségi jármű, ott lobbizzanak az emberek a képviselőiknél a változásért.

Az augusztus 14. és 21. között tartott Nemzetközi Klíma Táborban idén a közlekedés lesz a középpontban. A rendezvény nemcsak demonstráció, a résztvevők az egyén által is alkalmazható megoldásokat keresnek.

Forrás: OrientPress