Buszozás helyett hajózni fogunk? 2 A múlt héten Demszky Gábor főpolgármesterrel együtt moszkvai tanulmányúton részt vett alpolgármester, Hagyó Miklós szerint a Duna, mint természetes útvonal kihasználása javíthatna a főváros tömegközlekedési viszonyain.

Hagyó Miklós alpolgármester ezt az Ister [Duna] nevű hajón mondta el, ahol a viszontlátogatásra érkező moszkvai kollégákat fogadta.

A Duna eddig kihasználatlan volt a tömegközlekedés szempontjából, pedig mint a fővárost hosszában kettészelő természetes út, sokat javíthatna az utak terheltségén. Főképp a III., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületek közösségi közlekedésében jelenthetne színvonal-emelkedést a hosszirányú hajózás, de nem utolsó szempont a jóval kisebb környezetszennyezés sem. Ugyancsak kényelmes közlekedési lehetőséget jelentene a hajózás az agglomerációkban élők számára is, mondta el az alpolgármester.    

A világban számos helyen használnak hajókat rövid távú tömegközlekedési célokra: az ausztráliai Brisbane-ben az ún. CityCat-eket, New Yorkban a Water Taxi-ket, de Norvégiában, Kanadába vagy épp Dubajban is bevált ez a közlekedési mód.