M7-es autópálya rekorddrágán! 2 Mialatt a fórumunkban arról vitatkoznak, vajon hogyan tudnak Kínában 20 millió dollárból utat építeni a Himalájára, addig idehaza újabb árrekord született.

Egy kilométer autópálya 2,75 milliárd forintból épült az M7-esen. Ez a gyorsforgalmi út Ordacsehi és Balatonkeresztúr közötti szakaszára vonatkozik, ami 70, 6 milliárdból készült el.

A kiemelkedő költségekre az Állami Számvevőszék jelentése hívja fel a figyelmet, amiből kiderül, hogy a kiugróan magas kilométerenkénti díj több mint másfélszerese az M3 szintén tavaly megépült szakaszának. A balatoni autópálya, ezen 25,7 kilométeres szakaszára az engedélyezés időpontjában költségbecslés nem készült, csak méret- és mennyiségszámítás.

További “jó hírek” is olvashatók a jelentésben, bár a kormány eredetileg magántőkét is szeretett volna bevonni az új gyorsforgalmi utak építéséhez, de ez nem sikerült, így maradt a költségvetés és a hitelek. Sőt a tavalyi autópálya-törvényben megtervezett 313 kilométernyi új autópálya és autóút helyett annak csupán kétharmada készült el.

Még jó, hogy az M0-ás építésénél, ami uniós támogatással történik, sikerült 28 milliárd forintot spórolni.

Forrás: Napigazdaság