Autópályát* építenek a Mount Everest lábánál 5200 m magasan lévő alaptáborhoz. A kínai hatóságok azért döntöttek így, hogy megkönnyítsék az utat az olimpia láng számra. Erre szükség van, mert a beijingi nyári olimpiai játékok szervezői az olimpiák történetének leghosszabb útvonalát jelölték ki a fáklyának.

A jövő március 31-én útnak induló láng 130 napos utazás során, amellett hogy érinti majd mind az öt kontinenst, 136 000 kilométert tesz meg, és állítólag a Mount Everestre is felviszik majd.

Az autópályát a hegy tibeti oldalán építik majd, a 108 kilométer hosszú útszakasz 4 hónap alatt készül el, és mintegy 20 millió dollárba kerül majd. Az új út a helyieknek is segíthet:
“Az út most rendkívül rossz állapotú. Az építkezés jót tesz a helyi fejlődésnek, a helyi embereknek, hiszen a turisták és a hegymászók könnyebben érik el a régiót” – mondta Zhang Mingxing, a Tibeti Hegymászási Szövetség titkára.

*A hatóságok autópályának nevezik, ám vélhetően nem a nálunk megszokott szabvány szerinti sztrádáról van szó, mivel állítólag a már meglévő utat újítják fel.