Lassulnak, és több helyen elmaradnak a korábban beígért autópálya-építések. A szocialisták korábbi ígéreteivel ellentétben az M9-es, M4-es és M8-as leendő szakaszain jelentősen alábbhagyott a lelkesedés. Az M4-es vonalán Püspökladánynál áll majd meg az építkezés, ahonnan az országhatárig az elkövetkezendő 5 évben nem is fog elérni a sztráda. Az M9-es sztráda esetében is megfeleződtek a korábbi ígéretek.

Csak jövőre készülhet el az M0-s északi hídja is, az M7-es Letenye és a határ közötti, valamint a Balatonkeresztúr és Nagykanizsa közötti 36 kilométernyi szakasz is. Ezzel ellentétben Sopron és Dombóvár, valamint az 54-es, 53-as főút között nem épül sztráda.

Szintén elmarad legalább másfél tucat olyan közútfejlesztés, amely szerepelt az ígéretek között, de az uniós listába már nem került be. Tehát 2013-ig nem is valószínű, hogy lesz belőlük valami. Jó hír azonban, hogy idén a hazai autópálya-hálózat hossza várhatóan meghaladja az ezer kilométert. Ez a 2002-es 534 kilométeres állapotnak közel a kétszerese.