A Ford szabadidőautója lehet az egyik befutó

A Ford szabadidőautója lehet az egyik befutó

A 20. század eleje óta csak benzines járművekkel dolgoznak New York taxisai, ám Michael Bloomberg polgármester szeretne ezen változtatni. 2030-ra szeretné 30 százalékkal csökkenteni az amerikai város szén-dioxid-kibocsátását, ehhez azonban a közlekedésen is változtatni kell.

Környezetkímélőbb üzemű járművekre cserélnék a jelenlegi nem épp csekély fogyasztású Ford Crown Wictoriákat. A rendőrautóként is alkalmazott járművek átlagosan közel 20 liter benzint fogyasztanak 100 kilométerenként. Az elmúlt időszakban többféle hibrid hajtású járművet, köztük a nálunk is ismert Toyota Prius, a Lexus RX 400h, valamint a Ford Escape és a Toyota Highlander modelleket teszteltek.

Bloomberg tervei szerint 2012-re minden “yello cabet” hibrid motor mozgat majd. Bár 13 ezer taxi dolgozik New York utcáin, a csere nem lehet gond, miután a járműveket 3-5 év után cserélik. A hibrid modellek magasabb ára sem jelent akadályt, miután az évi átlagos 160 ezer kilométeres futásteljesítmény mellett az alacsonyabb üzemanyag-fogyasztással megtérül a nagyobb összeg.