A francia Le Figaro című napilap szerint rendőreik az év végére képesek lesznek – a világon elsőként – a helyszínen kimutatni, ha az autóvezető kábítószert fogyasztott. A nyálteszttel elsősorban fiatal autóvezetőket érintő marihuánafogyasztás ellen akarnak fellépni.

A vizsgálat néhány pillanat alatt egy spatulával egyszerűen elvégezhető. A még fejlesztés alatt álló tesztekkel a rendőrség egyelőre a Párizs környéki utakon kísérletezik, de nyáron már több régióban is használni fogják azokat.

Szemben az alkoholfogyasztás szondával történő mérésével, jelenleg Franciaországban és hazánkban is csak vizeletvizsgálattal tudják kimutatni a drogfogyasztást. Ehhez a helyszínen egészségügyi buszra is szükség van.

A magyarországi gyakorlat szerint, ha egyértelmű jelek, például pupillamerevség, illetve más gyanú utal a kábítószer fogyasztására, a rendőrség előállítja a vezetőt. Ezután a kapitányságokon rendszeresített egységcsomagban szereplő – a terhességi teszthez hasonló – vizsgálati eszközzel a vizeletből állapítják meg a kábítószer-használatot.