Itt a bioüzemanyag 210 forintért 1

Itt a bioüzemanyag 210 forintért

Január 1-jétől jövedékiadó-mentességet élvez az E85-ös üzemanyag Magyarországon. Ez egy olyan hajtóanyag, amely 85 százalékban bioetanolt tartalmaz. A bioetanolt növényekből, nálunk főként kukoricából, de máshol cukornádból előállított szénhidráttartalmú üzemanyag. Már jelenleg is tankolunk ilyen üzemanyagot, hiszen a hagyományos benzinek 1,5-2 százalékban tartalmaznak bioetanolt.

Az E85-ös üzemanyagért várhatóan 210 forintot kell majd fizetni literenként. Jelenleg ugyanis még egyetlen kút sincs hazánkban, ahol árulnák. Februárban várhatóan négy olyan töltőállomás is lesz, ahol lehet az alkoholszerű üzemanyagot tankolni, az első Pesten nyílik meg, de a további három is Pest megyében kap helyet.

Ezt az üzemanyagot azonban nem szabad hagyományos benzinüzemű autókba tankolni, maró hatása miatt speciálisan ilyen üzemre gyártott autókba tölthető. Az alkoholos üzemre történő átálláshoz a szelepeket és a szelepfészkeket igazítják a nagyobb igénybevételhez, illetve az üzemanyagrendszer elemeit kell alkoholálló alkatrészekből gyártani.

Egyelőre hazánkban két gyártónál lehet megfelelő autót rendelni, az egyik a Saab, a másik a Ford. A növényi alapú üzemanyagból akár harmadával is többet fogyaszthatnak az autók, mint hagyományos változataik, de nagyobb teljesítményre képesek, illetve használatával elsősorban az üvegházhatású CO2 kibocsátása csökkenthető jelentős mértékben.

A bioetanol-termelés hatással lehet a benzin árára is, mivel egyre jobban terjed a világon, így a nyersolaj ára csökken. Az etanol előállításában az USA és Brazília áll az élen, de az európai termelés is egyre nő