Hamarosan új, 1,8 literes motort mutat be a Volkswagen csoport, amely egy új motorcsalád piaci bevezetését indítja el. Az itt alkalmazott TFSI-koncepció a közvetlen benzinbefecskendezés és a turbófeltöltés előnyeit egyesíti.

Szinte a teljes Volkswagen AG sportos kínálatát meghatározta korábban egy 1,8-as turbómotor. Sean Leon FR és Cupra, Skoda Octavia RS, Audi TT, sok-sok autóban szerepelt 150 és 225 lóerő közötti teljesítménnyel a négyhengeres. Ennek helyét azután egy 2,0 literes TFSI vette át, amiből már több mint 400 ezer készült.

A 2,0 literesnél szerzett tapasztalatok alapján fejlesztett új négyhengeres elsőként az Audi A3 modellben jelenik meg, 160 lóerős teljesítménnyel, illetve, 250 newtonméteres maximális forgatónyomatékkal, ami jó alapot ad a sportos vezetéshez. Hatfokozatú manuális váltó jár hozzá alapból, de rendelhető duplakuplungos automata is.

Álló helyzetből 7,8 másodperc alatt gyorsul 100-ra az 1,8 TFSI-vel az A3-as, végsebessége pedig 220 km/óra. Ehhez képest a gyár által beígért átlagfogyasztás igen alacsony, 7,3 liter. Ahogy elődje, úgy az 1,8 TFSI is megjelenik majd később más, nagyobb teljesítménnyel. Hamarosan a Seat vevők is örülhetnek, mert az Altea XL-be is beépítik a blokkot.