A világ leggyorsabb A4-es Audija 1

A világ leggyorsabb A4-es Audija

Európa legnagyobb tuningkiállításán, az Essen Motor Show-n leplezik le a futómű-specialista H&R és a motorokra szakosodott Hohenester cég közös alkotását. Bár a szürke Audi A4-esen nem látszik túl sok, de egy igazi nagyágyú, nem véletlenül kapta a Hohenester HS650 Nardo nevet.

Az eredeti 2,7 literes V6 biturbó erőforrást rendesen megdolgozták, így a 3000 köbcentisre nőtt hengerűrtartalomból sikerült 650 lóerőt kipréselni. A maximális forgatónyomaték eléri a 720 newtonmétert.

Így már nem is annyira meglepő, hogy az összkerékhajtású limuzin képes 3,4 másodperccel az indulás után 100-zal száguldani. A hatalmas teljesítménynek hála, később sem fogy ki a szuflából a gép. 0-ról 200-ra 10,3, míg 300-ra is csak 29,8 másodperc alatt gyorsul.

Igazán megdöbbentő azonban, hogy az Audi végsebessége bőven 300 km/óra felett van. Október 22-én ugyanis Nardóban, a dél-olasz tesztpályán 343,9 km/órás végsebességet értek el vele. Ott a McLaren SLR 324 km/óráig jutott, de az új Lamborghini Murcielago sem ment 340 fölé. Elképesztő!

A remek eredményben az átalakított aerodinamika is szerepet játszott. Ennek részeként a gyári visszapillantó tükröket apró elemekkel helyettesítették. A légellenállás csökkentése miatt “befalazták” a hűtőmaszk nagy részét is.