Csúcssebesség a tévében 1

Csúcssebesség a tévében

Átmenetileg sebességlázba borul a Discovery Channel. A Discovery Networks Europe elkészíttetett egy 25 perces műsorokból álló sorozatot, amelyeknek a csúcssebesség a témája vízen, levegőben és persze az autók között. A brit gyártású műsor nem kimondottan az angol közönségnek szól, hanem a kontinentális európai nézőknek.

Hadihajóktól vonatokig

Az eredetileg Massive Speed, magyarul Sebességőrület című műsor 10 részből áll, mindegyik valamilyen extra géphez kapcsolódik. Külön-külön adást szentelnek többek között a rekordokat döntő vonatoknak, az épített hotrodoknak, a 4×4-es autóknak. Adásba kerül egy-egy rész a helikopterekről, a motorbiciklikről és hadihajókról is.

A Sebességőrület házigazdája Chris Barrie, akinek nem ez az első autós munkája. Vele beszélgetve hamar kiderült, hogy egy rokonszenves ősi autóbuzi, akit odakint petrolheadnek mondanak. A műsorvezető egyszer félt igazán a forgatás során. Nem a kicsivel 400 feletti tempóra képes Bugatti Veyron 16.4-ben, hanem jóval kisebb sebességnél. A sebességláz egy motorcsónakban volt igazán félelmetes, amely 168 km/órával hasított vízen. Ilyenkor a víz pont olyan kemény, mint a beton, a hajó pattog rajta, az utasok arcát eltorzítja a szél és a rettegés.

Sirályszárnyas SL és Bugatti Veyron

A sportautók világában is belehúztak az alkotók. A nézők láthatnak majd második világháború előtti Bugatti versenyautókat, szárnyasajtós 300 SL-t és persze egy új Bugatti Veyront is.

Barrie szívverése kevés mai autótól pezsdül fel, bár egy Porsche 911 Turbónak vagy egy Aston Martin DB9-nek azért ő is utánafordul. De a legtöbb modern autóból hiányzik neki a hangélmény, kiirtották belőlük a mechanika illatát és azt az érzést, hogy az ember megzaboláz egy gépállatot.

November 20. és 24. között

Saját autóparkjában a legfrissebb kocsi is elmúlt 23 éves és természetesen stílusos, igazi brit autó. Mindennapi használatra egy Jaguar XJ6-ost fogott be. Ezenkívül van még egy Jaguar E-Type, egy Angliában őshonos roadster, egy Triumph TR2-es roadster is a garázsában, de akad egy MGB GT is. A műsorvezető lelkesedése nem plátói az autók iránt, örömmel bütyköli is az elektronikában szegény kocsikat.

A Sebességőrület adásai az alábbi időpontokban láthatók a Discovery műsorán:

November 20-án, 17:00 órakor a Sugárhajtású vadászgépekc. epizód
November 20-án, 17.30-kor a Hotrodok c. epizód
November 21-én, 17.00 órakor a Rekorddöntő vonatok c. epizód
November 21-én, 17.30 órakor a 4×4-es terepjárók c. epizód
November 22-én, 17.00 órakor a Katonai helikopterek c. epizód
November 22-én, 17.30 órakor a Két keréken c. epizód
November 23-án, 17.00 órakor a Vízi járművek c. epizód
November 23-án, 17.30 órakor a Páncélkocsik c. epizód
November 24-én, 17.00 és 17.30 órakor a Sportkocsik c. epizód