Jócskán túlteljesítette az elemzők által eredetileg január-szeptemberre várt 262,12 milliárd forintos nettó profitot a Mol. A kiemelkedő eredmény 59 százalékkal jobb, mint a 2005. január-szeptemberi nettó profit. A harmadik negyedéves teljesítmény önmagában még kiemelkedőbb volt, a 119,5 milliárd forintos nettó eredmény 112 százalékkal múlta felül a bázisidőszakit, és 62 százalékkal volt magasabb az elemzői konszenzusnál.

A Mol hétfőn közzétett, nemzetközi szabványok szerinti gyorsjelentése az eredmény növekedését a kutatás-termelés, a feldolgozás és kereskedelem üzletágak kiemelkedő üzleti teljesítményével, valamint a gáztranzakció nyereségével magyarázza. A harmadik negyedévre vonatkozóan a dollár erősödését, a finomítói termékek értékesítésének növekedését és a kedvezőbb petrolkémiai üzleti környezetet emeli ki.

Összességében az üzemanyag értékesítés is jól szaladt a magyar cégnél. Az első háromnegyed évben a Mol magyarországi kiskereskedelmi üzemanyag értékesítése 3,7 százalékkal nőtt a bázishoz képest, az átlagos töltőállomási forgalom 3,5 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A benzin eladások 2,7 százalékos csökkenését ellensúlyozta a gázolaj értékesítés 11 százalékos növekedése. A benzin értékesítés csökkenésének fő oka, hogy a jelentős áremelkedés miatt a benzinfogyasztók árérzékenyebbé váltak és nagyobb mértékben vásároltak diszkont kutaknál.

A Mol jegyzett tőkéje szeptember végén 83,467 milliárd forint volt, 11 százalékkal kisebb, mint egy évvel korábban. A saját tőke 26 százalékkal, 1260,8 milliárd forintra nőtt, írja a FigyelőNet.