Nem lesz győri Volkswagen 1

Nem lesz győri Volkswagen

Az Audi támogatja a megszorításokat

Újra egyetértés van a kormány és az Audi között. A győri Audi motorgyár vezetése rendkívüli módon támogatja a Gyurcsány-kormány megszorításait, a költségvetés egyensúlyának helyreállítását, és örülnek a kutatás-fejlesztési befektetések fejében kicsikart adókedvezménynek. Az nem derült ki, hogy mekkora plusz nyereséget jelent a cégnek az, hogy a szolidaritási adó alapjából levonhatják a K+F kiadásokat, de az elért eredménnyel teljesen elégedettek.

Kutatóintézet a Műegyetemen

Az Audi hosszú távú elkötelezettségét látni az Audi Hungaria Intézet létrehozásában is, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen jött létre. Az itt folyó, hangsúlyozottan színvonalas képzés elismeréseként az új intézet évi 350 000 euró (91 millió Ft) értékű kutatási megbízásokra számíthat az Auditól. A feladatok a motorfejlesztéshez, a gyártástervezéshez és logisztikai területhez kötődnek.

A győri Audi vezetője hangsúlyozta, hogy nem az itthoni főtevékenységet kérdőjelezték meg, tehát a motor- és a TT-gyártást. A jövőbeni fejlesztések elnyerését veszélyeztette az a kormányzati szándék, hogy megsértik az Audinak 2011-ig garantált adómentességet a szolidaritási adóval. A megállapodás megkötésével az eredeti menetrendnek megfelelően bővülhet a szerszámgyártás, a járműgyártás és a motorgyártás is.

Győr tovább növekedhet

2015-re másfél millió Audi gyártása a cél, szemben a tavalyi 810 000-rel, amihez több motor is kell. A győri gyárban tehát biztosított a növekedés, ha sikerül elnyerni a megbízásokat a házon belüli versenytárgyalásokon, amiken a lengyelországi motorgyár a fő vetélytárs.

Új modellek győri gyártásáról nem derült semmi érdemleges, de az biztos, hogy VW típusok gyártása egészen biztosan nem kerül át Győrbe, mert a német Volkswagen üzemek kihaszáltsága eleve pocsék. A nagy hatalmú német szakszervezetek és a sajtó sem nyelné le, ha részben ide költöztetnék valamely VW modell gyártását.