Izomkolosszus a Dodge-tól 1

Izomkolosszus a Dodge-tól

Jó az amerikaiaknak! Az autógyárak egyre-másra mutatják a korábban sikermodellnek számító autóik 21. századi változatait, újjászületett a Chevrolet Camaro és a Dodge Challenger is. Bár ez utóbbit még nem gyártják, de előbb-utóbb csak lesz belőle valami.

Most éppen a Dodge sportmotorjaiért felelős cég, a Mopar készített a nem éppen szimpla tanulmányautóból egy még ütősebbet. Megszületett a Dodge Challenger Super Stock Concept. A kocsit Amerika legnagyobb tuningkiállításán a Sema Show-n mutatják be.

Nevéhez illően a gyorsulási versenyek Super Stock kategóriájának megfelelően alakították át a Challengert. A karosszéria teljesen széria, viszont hatalmas slick gumik kerültek alá. Nem lehet azonban elmenni szó nélkül a motorháztető közepén trónoló kémény mellett. Ez persze éppen ellenkezőleg működik, azaz nem ki, hanem befelé áramlik rajta a luft.

Ez pedig a motornak jó, mert így még nagyobb teljesítményre képes. Az autót azért építették, hogy bemutassák a Hemi sportmotorok építésért felelős Mopar legújabb alkotását. 2007-től juthatnak hozzá a megrendelők az új, 392-es Hemi versenymotorhoz. Jövőre éppen ötven éves lesz, az első Hemi blokk után hat évvel kifejlesztett 392 köbhüvelykes (6400 köbcentis) motor.

A legújabb 392-es kétféle alapváltozatban készül, 525, illetve 540 lóerővel. Ám ez csak a kezdőknek csal mosolyt az arcára, a profi gyorsulók kompresszorral és nitróval is megspékelik a csomagot. Bár nagy bánatunkra a Challenger még nem kapható, a motort bárki beépítheti versenyautójába.