Fokozott rendőri készültséggel várják a délutáni nagygyűlést. Bár a szükséges technikai eszközök és személyi állomány a rendelkezésre áll, azok szükség esetére nem a téren, hanem a környező utcákban, illetve a kordonnal elválasztott területen parkolnak majd. Szintén itt pihen majd az a két darab vízágyú is, amit a helyszínre rendeltek.

Korábbi pletykákkal ellentétben a paprikából kivont kapszaicin alapú gáz helyett továbbra is a hagyományosnak nevezhető CS-gáz áll a rendőrök rendelkezésére. A paprika spray-ból kapott már a rendőrség tesztelésre, de bevetni egyelőre nem fogják. Egyébként a határőrség már jó ideje használ ilyen fenyítő eszközt, mely a testre kerülve fájdalmat és viszketést, a szembe kerülve alkalmi vakságot okozhat.

A lassan már megszokott IFA csapatszállítók mellett Ford kisbuszok szállítják a helyszínre a rendőröket, akik az esetleges bevetésükig ki sem mozdulnak belőlük. Szükség esetén további erők állnak bevetésre a Kerepesi úton lévő bázison, és néhány szabadnapos egyenruhásnak is készenlétben kell állnia.

A Kossuth tér környékén, néhány helyen már most tilos megállni, de további, időszakos forgalomkorlátozásokra is lehet számítani. Ezek a Parlament környékének autósforgalmában, illetve a BKV járatok közlekedésében okozhat fennakadást. A lezárt útszakaszok száma a résztvevő tömeg nagyságától függ majd.

Emellett a nagygyűlésre néhány traktor is megérkezett már, az első tizenkét munkagép a pesti alsó rakparton parkol. A rakpart forgalmát a mellettük lévő rendőrautókkal sem akadályozzák. Velük ellentétben azonban szinte az összes megyében várhatóak forgalomlassító demonstrációk is, amik a résztvevők számát tekintve a néhány autóstól, a több száz fős megmozdulások között mozognak.