Sportkombi lehet az X-Type-ból 1

Sportkombi lehet az X-Type-ból

Első alkalommal januárban, a Detroiti Autókiállításon esett szó arról, hogy radikális változásokat terveznek a modellel kapcsolatban. A hírek szerint a megújult X-Type a sportos autók előnyeit ötvözi majd a tágas kombikéval, és minden bizonnyal összkerék-hajtású lesz.

A jelenlegi X-Type, amely mind kombi, mind négyajtós kivitelben kapható, a Jaguar legkeresettebb modelljének számít, bár 2001-es bemutatása óta egyik évben sem értékesítettek belőle annyit, amennyi a brit gyár tervei között szerepelt. 2005-ben 45 000 X-Type készült, míg 2004- ben még hajszál híján 60 000.

A Jaguárnak megjelenése óta akadtak problémái a modellel. Mivel az autó a Ford Mondeo-val közös alapokra épül, így a vásárlók nagy többsége nem érezte azt, hogy egy valódi Jaguárt kapott volna a pénzéért.

Nem tett jót az eladásoknak az sem, hogy a gyár sokáig halogatta a dízelmotorral szerelt, valamint a kombiváltozat megjelenését is. Ráadásul Észak-Amerikában sem fogadták a vártnak megfelelően a típust, a kereskedők csak komoly árkedvezményekkel tudták értékesíteni az autókat.