Az újabb megfigyelések ellenzői szerint további kamerák üzembe helyezése nem a legjobb megoldás a közlekedésbiztonság javítására, hiszen ezek használatával az ittas, kábítószer hatása alatt álló sofőrök sem szűrhetők ki a szabályosan közlekedők közül. Ezen túl a telefonálók azonosítását sem tartják technikailag kivitelezhetőnek, és az eljárás mellékesen személyiségi jogokat is sérthet.

Kamerákat eddig is használtak a gyanús autók megfigyelésére, illetve rendszámok leolvasására. Szakértők szerint a közúti közlekedés nagyobb biztonsága indokolttá teheti a személyes szabadság csekély mértékű korlátozását.

A tiltakozás ellenére azt azonban az ellenzők is belátják, hogy néhány esetben igen hasznos a kamerák használata. Ilyen a lopott autók, illetve a különleges behajtási engedéllyel rendelkező autók rendszámainak figyelése és a gyorshajtók kiszűrése.

Magyarországon a buszsávokban, fizetős autópályákon, határátkelőkön, illetve a belvárosok engedéllyel megközelíthető területein figyelik kamerák az elhaladó autók rendszámait.