Jelenleg az Európai Unióban a rendőrök nem igazán tudnak mit kezdeni a külföldi szabályszegő autósokkal, ha azokat nem érik tetten. Több munkát jelent a szerveknek behajtani a büntetést, mint amekkora büntetést róhatnak ki egy gyorshajtás vagy egy tilosban parkolás után – az adatok beszerzése külföldről nem egyszerű.

Ez a jövőben megváltozhat, miután az Unió Igazságügyi Tanácsa döntött az úgynevezett európai fizetési meghagyás létrehozásáról. Hankó Faragó Miklós igazságügyi államtitkár elmondta, a jövőben már nem kell éveket várni, hónapokra szűkülhet az idő, mialatt a külföldről követelt pénzek behajthatók lesznek.

A parkolási cégek a jövőben a teljes Európai Unióban azonos nyomtatványt állíthatnak ki, amin a legkisebb tartozást is megkövetelhetik. Ehhez persze továbbra is szükség lesz egyértelmű bizonyítékra, hogy az adott autó abban az időben az adott helyen parkolt. Korábban akadtak problémák abból, hogy például a három betű – három szám rendszám kombinációt több ország is alkalmazza.

Tovább szigorodhatnak a büntetési tételek is, mert Jacques Barrot közlekedési EU-biztos a külföldi – arányukhoz képest jóval felelőtlenebb – vezetők szigorúbb megbüntetését javasolta nemrég a tagállamoknak – írta a Népszabadság tegnapi száma. Ezért a jövőben érdemes lesz jobban meggondolni, ha valaki külföldön simán eldobja a parkoláskor kapott büntető cédulát. A tervek szerint 2007-től a 70 eurónál (kb. 17 500 forint) nagyobb összegű bírságokat mindenképpen be fogják hajtani az EU határai között.