Az Állami Autópálya Kezelő Rt. (ÁAK) a tervek szerint már tavasztól új díjfizetési lehetőséget vezetne be a korábbiak mellé, tudta meg a Napi Gazdaság. Azaz a benzinkutak és az ÁAK ügyfélszolgálati irodái mellett már telefonon is rendezni lehetne az autópálya-használat díját.

A rendszerben az autósok telefonon hívják fel szolgáltatójukat. Meg kell adniuk rendszámukat, ezután a távközlési cégtől visszaigazolást kapnak, amelyet jóvá kell hagyniuk. A tranzakció ezzel véget is ér, a sztrádahasználati díjat pedig majd a mobiltelefon-szolgáltató számlázza ki. Ettől nem lesznek drágábbak az autópálya-matricák, a felárat a szolgáltatóknak kell majd fizetni a tranzakcióért, mert nem az autópálya kezelő, hanem a mobilüzemeltetők, illetve külső partnerek biztosítják majd az új technológiát.

Elsőként a leginkább keresett négynapos matricát lehetne kiváltani mobiltelefonos vásárlással, amit később követne majd a többi. A rendszer továbbra is ugyanúgy működne, azaz a telepített ellenőrző kamerák az autó rendszáma alapján regisztrálják a vevőt, s ennek alapján történik majd az ellenőrzés is. Az ellenőrök továbbra is végeznek ellenőrzést parkolókban, az ÁAK adatbázisában tudnak majd utánanézni, hogy az illető autóra a tulajdonosa megvásárolta-e a virtuális matricát.