Dízel sportkombi francia módra 1

Dízel sportkombi francia módra

A legújabb tanulmányautó kívülről sportos, belül mégis négy embernek kínál kényelmes utazást. Nagyméretű szélvédő valamint üvegtető próbálja elmosni az autó és a külvilág közötti határt, és egyúttal ezek teszik világossá, otthonossá az autót. Belsejében négy darab, egymástól független ülés kapott helyet. Ha közülük a hátsókat lehajtjuk, akár 1300 liternyi csomagot is elnyel az autó hátulja. Külön érdekesség, hogy a vezetőülés nem állítható, helyette a pedálok és a kormány, valamint a műszerek helyzete optimalizálható.

Az Altica sportos származásáról a hosszú orr, a csapott hát, valamint az optikai érzékelők által vezérelt, olló módra nyíló ajtajai árulkodnak, de a képbe a hatalmas, 21 colos keréktárcsák is remekül passzolnak.

Elöl keresztben beépítve a Renault-Nissan közös fejlesztésű, négyhengeres 2.0 literes dCi dízel motorja kapott helyet, amely 177 lóerőt teljesít. A koncepcióautó 7,5 másodperc alatt éri el a százas tempót. A 16 szelepes erőforrás fogyasztása csupán 5,3 liter 100 kilométeren, a tiszta üzemről pedig részecskeszűrő is gondoskodik.

Különleges megoldást alkalmaztak a fényszóróknál. A polikarbonátból készült lámpaburában több ezer apró, szabad szemmel láthatatlan bemetszés található. Ezek a parányi fénytörő felületek éjszakai üzemmódban nem befolyásolják a rajtuk áthaladó fény útját, viszont nappal, amikor LED-ek világítják meg oldalról, egyenletes, szórt fényt bocsát ki előre.

Érdekes szerkezetet alkalmaztak a légellenállás csökkentése érdekében is. Az Active Synthetic Jet nevű, szabadalmaztatott eljárás ötletét a repülőgép-tervezőktől vették. A lényeg, hogy a tető végében, ahol a karosszéria és az áramló levegő elválik egymástól, 2 mm-es nyílások keltenek légörvényeket. Ezek a sebességtől függően megváltoztatják az autó mögött keletkező légáramlatokat, és így kisebb légellenállás fogja vissza az autót. Használatával tíz wattnyi energiaráfordítással 15 százalékkal csökken a légellenállás, ami a fogyasztásnak és a végsebességnek is jót tesz.

Valószínűleg ebből az autóból sem lesz sorozatgyártású változat, de különleges műszaki megoldásai feltűnhetnek a jövő Renault-jain.