Bekapcsolod vagy meghalsz!? 1

Bekapcsolod vagy meghalsz!?

[bekkep]Több mint 90 éve létezik a biztonsági öv, de ez még mindig nem volt elég ahhoz, hogy a magyar autósok hozzászokjanak használatához. Az osztrák és német 90 százalékos használati aránnyal ellenben, itthon csak az autósok 45-46 százaléka nyúl az öv után. Az egyre fejlődő passzív biztonság pedig még mindig a biztonsági övre épül, a nélkül fabatkát sem ér.

A légzsák önmagában nem használ, sőt lehet, hogy még további sérülést is okoz, mivel a nagy sebességgel kirobbanó párna súlyos ütést mérhet a fejre és a mellkasra.

Ráadásul a légzsák csak egy ütközést védhet ki, egy összetettebb balesetben a további sérüléstől már csak az öv védhet meg. Fontos az is, hogy légzsákkal szerelt autóban legalább 30 centiméter távolságra üljünk a kormánytól.

[bekkep]Magyarországon még mindig sokan kényelmetlennek, cikinek tartják az övet vagy az “úgyis lassan megyek” mondattal magyarázzák használatának mellőzését. Ezek egytől-egyig buta kifogások, hiszen az ember ilyenkor az életével játszik. Jól beállított üléspozícióban szinte észre sem vehető az öv.

Öv nélkül egy 30 km/órás sebességgel történő ütközésnél már testsúlyunknak akár 30 szorosát is meg kellene tartanunk, persze erre már semmi esélyünk sincsen. Nem érdemes saját vezetési tudásunkban sem bízni, mivel az utakon nem egyedül közlekedünk.

A hátsó utasoknak legalább olyan fontos az övet használni, mint elöl, mivel egy balest során még az előtte ülőket is megsértheti. Nagyobb sebességnél pedig hátulról is könnyű áttörni az első szélvédőt, akár a fejtámlák felett is kirepülhetünk az autóból.

[bekkep]A gyermekeket csak megfelelő gyerekülésben vigyük magunkkal az autóban, ezt már a KRESZ is kötelezően előírja. A gyermekülést kinőtt kicsiknek kapható ülésmagasító, amivel már használhatóak az autó saját biztonsági övei.

Kismamák is mindenképpen használják az övet, mert egy baleset során így sokkal nagyobb eséllyel védhetik meg születendő gyermekük életet. Az öv alsó részét minél alacsonyabban, a csípő alsó részén kell elvezetni. Szaküzletekben kapható speciális biztonsági öv is a kismamáknak.

Fontos megjegyezni, hogy hanyatt döntött ülésnél sem igazán használ az öv, így törekedni kell a háttámla merőleges beállítására. A műszerfalra tett láb is végzetes lehet. Védőhuzatot csak olyan ülésre húzzunk, amiben nincs oldallégzsák, mivel a huzat működésképtelenné teszi azt.

[bekkep]Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság a nyár folyamán fokozott ellenőrzéseket végez, szigorúan ellenőrzi a biztonsági öv valamint a gyermekülés használatát, és kiemelt figyelmet fordítanak a szabálytalanul mobiltelefonálókra is.

Az OBB a kampány részeként egy vízbe hajtó autóval szemléltette a biztonsági öv szerepét. Ilyen extrém körülmények között is kiemelkedően fontos az öv használata. A vízbecsapódás pillanata akár olyan sérüléseket okozhat, mintha egy falnak ütköznénk, a menekülésre pedig csak akkor van esélyünk, ha épségben maradunk.

A tévhitekkel ellentétben az autó meglehetősen lassan süllyed el a vízben, így a felszínen 1-2 percig úszó autóban bőven van időnk az öv kikapcsolására. Az autók elektromos rendszere általában nem károsodik, így az elektromos ablakok is használhatóak maradnak.

Ilyen esetben még a víz tetején az ablakon keresztül is elhagyhatjuk a süllyedő autót. Az ajtókat csak akkor tudjuk kinyitni, ha az utastér nagy része már megtelt vízzel és kiegyenlítődött a nyomás.

Letölthető video a vízbe hajtó autóról.
A lejátszáshoz QuickTime program szükséges.

Bekapcsolod vagy meghalsz!? 2