2002 első félévét 1,2 milliárd svéd koronás (31,4 milliárd forint) veszteséggel zárta a Saab. A svéd prémiummárka tartósan veszteséges, amiből a költségcsökkentés és a termelékenység javítása jelentheti a kiutat.

Tervei szerint a General Motors konszernhez tartozó Saab 6600 Göteborgban foglalkoztatott alkalmazottjából 1300 embert bocsát el. Más intézkedésekkel együtt ez elég lehet ahhoz, hogy a cég jövőre – egy közelebbről meg nem határozott – sokkal kedvezőbb pénzügyi helyzetbe kerüljön. A 9-5-ből eladható mennyiséget a jövőben egy műszakban is képes lesz előállítani a trollhättani gyár. Jelentős megszorítások várnak a műszaki területen dolgozókra, itt 450 fő leépítése a terv.

Az elmúlt 12 évben nem volt nyereséges a Saab, de veszteség és veszteség között is van különbség. Az idei negatív eredményben nagy szerepe van az ötcsillagos 9-3 Sport Sedan kifejlesztésével és a gyártás beindításával járó költségeknek. A GM Europe élén álló Michael J. Burns azt mondta, hogy a Saab jelenlegi modelloffenzívájával megteremtette egy jóval erősebb piaci pozíció alapjait.