Elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, amelynek értelmében az idén még haszonjárműnek minősülő kisteherautók egy része 2003. január elsejétől személyautónak számít.

Az importőrök, köztük a VW Transporter Mixtóval és a TransVan-nel érintett Porsche Hungaria, megpróbálták latba vetni befolyásukat a kormánynál a vállalkozók ezreit és a márkakereskedőket nagyon nehéz helyzetbe hozó változás megakadályozására. Az adójogszabályok megváltoztatásával kapcsolatban végül a pénzügyi kormányzat akarata érvényesült, amivel jövőre 20 százalékos fogyasztási adó és erre rakódó 25 százalékos áfa adódik a haszonjárművek árához.

Több a jogszabályváltozásban érintett haszonjármű idén júliustól vámszempontból már személyautónak minősül, de ez jellemzően még nem okozott áremelkedést. 2003. január elsejei hatállyal változnak az adótörvények, a változással pedig 50 százalékkal nőhet az 5-6 személyes kisteherautók ára, ha az importőrök és a márkakereskedők továbbhárítják az emelést a vásárlókra. A csekély árrés miatt nemigen lesz más választásuk, ami eladhatatlanul drágává teheti ezeket a járműveket.