Bár a Fordnak idén sem sikerült egyéni vagy főleg márkavilágbajnoki címet szereznie, történelmi siker küszöbén áll a csapat. A sportág történelmének 1997-óta íródó mostani szakaszában, amióta 14 futamból áll a világbajnokság, még egy csapat sem tudott ugyanazon évadban minden egyes versenyen pontot szerezni.

Eddig mind a 13 idei futamon sikerült pontszerző helyen végeznie a Focus RS-sel induló pilóták valamelyikének. Carlos Sainz, Colin McRae és Markko Märtin autói tehát jelesre vizsgáztak megbízhatóságból.

McRae, aki jövőre a Citroënnél folytatja, utoljára 1997-ben tudott győzni a brit ralin. Sainz nem háromszoros, hanem kétszeres győztese a szigetországi versenynek, de az ő győzelmei még korábbra, 1990-re és 92-re datálódnak. Sainz itt maradt le hajszállal harmadik világbajnoki címéről, amikor 1998-ban kiesett a VB-győzelem kapujában.

A brit rali mindig a VB egyik legizgalmasabb futama. Idén a szokásos, a jégtől a ködig terjedő számtalan időjárási nehézség mellett a 2002-es egyéni értékelés második helyéért folyó küzdelem is színesíti a versenyt. A Dél-Wales-ben rendezett verseny kimenetelétől függően McRae és Sainz, a Peugeot-s Richard Burns, Gilles Panizzi valamint Harri Rovanperä mellett a Subaruval induló Petter Solberg is második lehet az év végi összetettben.