Részletek a Golf egyterűről 1

Részletek a Golf egyterűről

Négy évvel a Zafira után piacra kerül a Volkswagen válasza az Opel hétszemélyes kompakt egyterűjére. A Touran értékesítése csak 2003 első felében indul, de több részletet már most közölt a Volkswagen.

A Tourant a felárért rendelhető harmadik üléssor teszi a Zafira fő konkurensévé. A hétszemélyes Mazda Premacy és Honda Stream piaca szűk, a személyautók és a haszonjárművek között egyensúlyozó Mercedes-Vaneo sem veszélyezteti a Zafira sikerét. A Touranban az ülések a padlóba hajthatók. A VW teljes értékű helyként beszél a harmadik üléssor székeiről. Az ülések eltüntetésekor a fejtámlákat ki kell venni, számukra a padlóban külön helyet alakítottak ki a tervezők. Leghátul is vannak pohártartók, zsebek, tárolórekeszek.

Középen három önálló ülést találunk. Súlyuk 16-16 kilogramm, ami nem számít soknak. A székek hosszirányban eltolhatók, összecsukhatók és kivehetők, ezenkívül beljebb szerelhetők, ha a család lemond a középső helyről. Ez a szék asztalként is használható. Az első és a hátsó oldalajtókban is elférnek egyliteres üdítős palackok.

A ma szokásos biztonsági extrák sem hiányoznak a következő Golf alapjaira épülő egyterűből. Szériában hat légzsák védi az utasokat, az első fejtámlák aktívak.

Egy családi autóban fontos a gyújtáskulccsal kikapcsolható légzsák és a két Isofix gyermekülés-rögzítési pont. A magasra emelt ülésekben a szülőknek nem kell mélyre hajolniuk gyermekeik bekötésekor.

Öt személlyel 695 literes a csomagtartó. Ha heten utaznak együtt, a csomagtér majdnem megszűnik, a térfogat 121 literre apad. Az ülések padlóba hajtásával, kiszerelésével, lehajtásával maximum 1913 literesre bővíthető a hétszemélyes Touran raktere. Aki öt üléssel rendeli meg az autót, az kicsit több, 1989 liternyi csomagot halmozhat fel.

Háromféle felszereltséggel lesz kapható az autó. Basis, Trendline és Highline kivitelt kínálnak majd a márkakereskedők.

Kizárólag közvetlen befecskendezéses motorokkal lesz megvásárolható a Touran. Az alapmotor az ezerhatos FSI benzines, 115 lóerővel. A Touranban mutatkozik be a frissen kifejlesztett kétliteres turbódízel, amely már 16 szelepes hengerfejet kap. Teljesítménye 136 lóerő. Megmarad a kétszelepes PD TDI motor 100 lóerővel. A forgalmazás első évében további motorok jelennek meg a választékban.