Spanyol busz angol segítséggel 1

Spanyol busz angol segítséggel

Három év megfeszített munkájának gyümölcsét mutatta be nemrégiben a spanyol Irizar. A spanyol buszgyártó cég hazáján kívül főként Mexikóban és Brazíliában ismert, de összesen 44 országba exportálja luxusbuszait. Az új Irizar PB-vel több piacra is be kívánnak törni. Ennek jegyében az új buszt egyszerre több helyszínen mutatták be: Spanyolországban, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában és a Skandináv országokban.

Az Irizar PB luxusbusz az angol Arup Design Research tervező céggel közösen készült. A brit cég olyan nemes márkáknál végzett tervezési munkálatokat, mint a Rolls-Roce vagy a Bentley, de részt vettek sugárhajtású repülőgépek formájának kialakításában is. A repülőgép tervezési múlt bizonyos mértékben az Irizár buszán is érzékelhető. Az áramvonalas forma a tervezők szerint robosztus és biztonságos, mindemellett biztonságos érzetet kelt. Nem a szokványos, csak célszerűséget betöltő formát kívántak alkotni, hanem kifejezetten a dinamikus formára törekedtek.

Az utastérben már más szempontok szerint zajlott a tervezés. Távolsági buszok esetén természetesen elsődleges szempont az utasok kényelme és a nagy csomagtér. Általában a legtöbb busznál igyekeznek adott területre minél több ülőhelyet elhelyezni, ám ez sokszor zsúfoltságot kelt. Az elegáns formájú ülésekkel és a nagy üvegfelületekkel próbáltak levegős hatást elérni. Tovább szolgálja az utasok kényelmét, hogy autópálya tempónál a zajszint 66 dB(A).

Az utasok kényelme mellett igen fontos a vezető komfortja is. Ennek érdekében még több hely jut a vezetőnek, mint a korábbi buszoknál és a kapcsolókat is igyekeztek minél ergonómikusabban elhelyezni.