Grönholm nyerte az Ausztrál Ralit
Grönholm nyerte az Ausztrál Ralit

Grönholm nyerte az Ausztrál Ralit

Grönholm nyerte az Ausztrál Ralit

Grönholm nyerte az Ausztrál Ralit
Colin McRae a világbajnoki pontversenyre élére ugrott az Ausztrál futamon megszerzett három pontjával
A gyöztes és az egyik világbajnoki esélyes: jobbról Marcus Grönholm, balról Richard Burns
Richard Burns két ponttal van lemaradva Colin McRae mögött a világbajnoki pontversenyben
Makinen egy pontot gyüjtött be a futamon, ezzel második a világbajnokságban
Fotó megosztása:
Az Ausztrál Rali negyedik befejező versenynapjára, mindössze négy szakasz maradt. Ez leginkább Marcus Grönholmnak (Peugeot) kedvezett, mert ha nem jön közbe semmilyen technikai probléma, akkor még lassabb autózás mellett is megőrizheti vezető helyét.
Jól látta helyzetét Richard Burns (Subaru), aki a leggyorsabb volt a reggeli első, a futam 18. gyorsaságiján:

“Termesztésen, olyan keményen hajtok, ahogy csak bírok, de ez is kevés. Az autóm kiváló, de Marcus nagyon jól megy, ha nem történik valami szerencsétlenség vele, akkor már esélytelen vagyok, hogy befogjam őt.”

Grönholm azonban nem bízta a véletlenre sorsát és, 0,4 másodperces hátránnyal a második időt autózta.
Harri Rovanpera, aki szintén Peugeot-val versenyez lett a harmadik, mögötte Colin McRae (Ford) és Tommi Makinen (Mitsubishi) következett.

Bannister North (19. sz) az egyik leglátványosabb szakasza az egész világbajnoki évadnak, hatalmas ugratók és vízátfolyások teszik izgalmassá a pályát.
Colin McRae nem elégedett meg még az összetettbeli ötödik helyével, ezt a 19 szakaszon bemutatott fantasztikus autózásával bizonyította, a legjobb időt autózta. Harri Rovanpera 31 másodperccel állt előtte, ebből 12-öt ezen a szakaszon le tudott dolgozni, de ez nem ment egyszerűen.
“Minden nagyon jól ment, de kilukadt az töltőlevegőhütő külső vizfecskendező csöve, ami miatt folyamatosan folyt a víz a szélvédőnkre. Az egész szakasz alatt működtetnem kellett az ablaktörlőt.”

Grönholm továbbra is gyorsabb volt, mint Richard Burns, előbbi a második, míg az utóbbi a harmadik időt teljesítette, ezzel tovább távolodott a Peugeot-s versenyző a Subarustól.

Tovább folytatta menetelését Colin McRae és az utolsó előtti gyorsaságin is a legjobb időt autózta. Ezzel újabb nyolc másodpercet faragott le, így már csak 10 másodperc választotta el a negyedik helytől. A Ford Focus WRC-vel induló pilótát három Peugeot 206 WRC-vel hajtó versenyző követte. A leggyorsabb a világbajnok Marcus Grönholm volt, utána Didier Auriol és Harri Rovanpera következett.
A Burns-Reid páros csak a hatodik időt autózta, ezt így kommentálta a pilóta:

“Ez egy teljesen új szakasz volt és mi visszafogottan teljesítettük. Sokan nagyon keményen hajtottak, de mi inkább a biztosan mentünk, több nehéz kanyar is volt.”

Az ausztrál Rali befejező szakaszán ismét a Ford skót nemzetiségű pilótája Colin McRae hajtott a legsebesebben. Ennek ellenére nem sikerült befognia az összetettben a negyedik helyen álló Peugeot-val versenyző Rovanperát, mivel ő csak 1,5 másodperccel volt lassabb. Tommi Makinen a futamon eddigi legjobb helyezését érte el, a második időt szerezte meg. Burns lett a harmadik a szakaszon, míg Grönholm az ötödik.

Így az Ausztrál Ralit a világbajnoki címvédő Marcus Grönholm nyerte meg, aki a célban így vélekedett: “Fantasztikus futam volt. A tegnapi nap volt a pályafutásom legjobb napja. Mindig a legjobbat próbálom kihozni magamból, nagyon örülök, hogy pontokat tudtam szerezni a csapatnak és magamnak.”

A finn futam után ez volt a második győzelme a tavalyi világbajnoknak.

Richard Burns szerezte meg a második helyet, ám ennél is fontosabb, hogy a világbajnoki pontversenyben felzárkózott Makinen és McRae mögé. Colin McRae három pontot szerzett, ezzel átvette a vezetést a világbajnokságban a két pontot begyűjtő Makinen előtt.
Didier Auriol szerezte meg a dobogó harmadik helyét ezzel további pontokat szerzett a Peugeot csapatnak. Harri Rovanpera a negyedik helyig kormányozta a harmadik 206 WRC-t, de az ő pontjai nem számítanak bele a konstruktőri viadalba. Összesen 14 pontot gyűjtöttek a francia csapatnak a pilóták, amivel átvették a vezetést a konstruktőri pontversenyben.

A szakaszgyőzelmek száma következőként alakult a futamon:

Marcus Gronholm Peugeot 206: 7
Didier Auriol Peugeot: 206 5
Carlos Sainz Ford Focus: 4
Colin McRae Ford Focus: 3
Richard Burns Subaru Impreza: 3
Harri Rovanpera Peugeot 206: 1
Petter Solberg Subaru Impreza: 1

Az Ausztrál Rali abszolút végeredménye:

1. Gronholm-Rautiainen Peugeot 206 WRC 3h17’01″3 107.0 km/h
2. Burns-Reid Subaru Impreza WRC + 00’40″4
3. Auriol-Giraudet Peugeot 206 WRC + 01’20″1
4. Rovanpera-Pietilainen Peugeot 206 WRC + 01’30″9
5. C.Mcrae-Grist Ford Focus WRC + 01’40″0
6. Makinen-Hantunen Mitsubishi Lancer WRC + 03’02″7
7. Solberg-Mills Subaru Impreza WRC + 03’41″2
8. Sainz-Moya Ford Focus WRC + 04’59″2
9. Panizzi-Panizzi Peugeot 206 WRC + 05’09″0
10. A.Mcrae-Senior Hyundai Accent WRC + 07’31″7

Az N csoportban legfőképp a hazai versenyző Ordynski dominált, aki ugyan csak öt szakaszon volt a leggyorsabb, de végig egyenletesen jó teljesítményt nyújtott. Manfred Stohl a 21 gyorsaságiból tizenegyet nyert meg, de ez csak az összetett hatodik helyéhez volt elegendő.

Az N csoport végeredménye:

1. Ordynski-Stewart Mitsubishi Lancer 3h34’27″2 98.3 km/h
2. Pozzo-Stillo Mitsubishi Lancer + 00’21″3
3. Duval-Fortin Mitsubishi Carisma + 00’51″8

A világbajnoki pontversen állása az Ausztrál Rali után:

Egyéni:

1. Colin McRae: 42 pont
2. Tommi Mäkinen: 41
3. Richard Burns: 40
4. Carlos Sainz: 33
5. Harri Rovanpera: 30
6. Gilles Panizzi: 22
7. Marcus Grönholm: 26
8. Didier Auriol: 23
9. Francois Delecour: 15
10. Petter Solberg: 11
11. Jesus Puras: 10

Csapatok:

1. Peugeot: 90 pont
2. Ford: 86
3. Mitsubishi: 69
4. Subaru: 62
5. Skoda: 15
6. Hyundai: 13

Az N csoprt állása 13 futam után:

1. Gabriel Pozzo: 71 pont
2. Gustavo Trelles: 36
3. Manfred Stohl: 23

A következő futam a brit futam lesz november 22-25 között. A futam legnagyobb esélyesei Colin McRae és Richard Burns. Ha valamelyikük nyer az lesz a világbajnok.