Az évad utolsó aszfaltos rali futama 1

Az évad utolsó aszfaltos rali futama

Október 19 és 21 között rendezik meg a rali Világbajnokság 12. futamát a Korzika Ralit. 854.6 kilométer hosszú a teljes versenytáv, amelyből 394 kilométert tesznek meg a versenypályákon. Összesen 16 gyorsaságit rendeznek a három nap alatt, első nap öt, második nap hét, míg az utolsó napon négy gyorsasági vár a versenyzőkre. Tavaly a Korzika Ralin, csakúgy mint az azt megelőző San Remo Ralin a Peugeot-k voltak a leggyorsabb. Mindkét futamon Gilles Panizzi lett az első és csapattársa Francois Delecour ért másodikként a célba. 2000-ben a Forddal versenyző Carlos Sainz állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Mivel a Panizzi fivéreknek sikerült megismételni 2001-ben is a San Remó-i győzelmüket, ezért nagy reménnyel néznek az idei Korzika Rali elé is.

A Subaru csapat ez úttal minden eddigi versenyt felülmúlva öt versenyautóval vesz rész a francia futamon. Richard Burns, Petter Solberg, Markko Martin, Toshi és Achim Moertl indulnak ezúttal a kék versenyautókkal.
Achim Mortl és navigátora Jörg Pattermann eddigi legnagyobb sikere, hogy 1999-ben megnyerték az osztrák bajnokságot. Esélyeiről így nyilatkozott az osztrák versenyző:
“Szeretnék a gyári autók után végezni, ahol több WRC-vel versenyző külsős pilótával kell majd megküzdenem. Az autó jó, bár a teszteken felmerült egy kuplung probléma, ennek ellenére remélem elégedetten térek vissza.”

Mivel aszfaltos versenyről van szó ismét, indulnak a Citroen Xsara WRC-k is. Bár Sébastien Loeb volt a legeredményesebb a San Remo Ralin a Citroenes pilóták közül, ezúttal ismét a Super 1600-as mezőnyben indul. Ebben a kategóriában ugyanis ő a bajnoki cím legnagyobb esélyese. Bugalski és Puras versenyeznek majd ezúttal is a Xsara WRC-kkel.

1999-ben két Xsara végzett az élen. Az akkori Citroenek még csak F2-ben indultak, tehát szívómotorjuk csak az első kerekeket hajtotta. A két Xsara közül Bugalski volt az első és Puras a második.

A Ford és Mitsubishi a hagyományos felállásban érkezik a versenyre. Sainz, McRae, Delecour indul a kék ovális hűtőrácsú autóival, míg Makinen és Loix a gyémántos autókkal.

A világbajnoki pontversen állása a Korzika Rali előtt:

Egyéni:

1. Tommi Mäkinen és Colin McRae: 40 pont
3. Carlos Sainz: 33
4. Richard Burns: 31
5. Harri Rovanpera: 27
6. Marcus Grönhom és Gilles Panizzi 16
8. Francois Delecour és Didier Auriol: 15
10. Petter Solberg: és Freddy Loix: 9
12. Armin Schwarz: 7

Csapatok:

1. Ford: 83 pont
1. Mitsubishi: 67
3. Peugeot: 60
4. Subaru: 48
5. Skoda: 15
6. Hyundai: 10