Sokan úgy vélik, hogy a téli gumit csak a havas napokra szükséges felszereltetni, így mivel hazánkban az utóbbi telek alkalmával csak kevés hó hullott, nem verik magukat “fölösleges” kiadásba a négy téli gumi miatt, és inkább télen is a nyári gumit használják. Olvasóink többsége azonban tisztában van azzal, hogy téli gumira nem csak hóban van szükség, hanem már a hideg idő beköszönte után.

Ennek az az oka, hogy a nyári és a téli gumi közt nem csak mintázatban, hanem összetételben is különbség van, a téli gumik kevésbé válnak rideggé hidegben. Körülbelül hét fokos hőmérséklet alatt száraz úton is jobb teljesítményt nyújtanak a téli abroncsok a nyáriaknál.

Tanácsos a nyári gumi garnitúrát a hideg beköszöntekor, október végén vagy november elején lecserélni a télire, és a visszacseréléssel érdemes április elejéig várni, amikorra véglegesen megérkezik a tavasz.

Aki minden évben téli gumira vált, annak érdemes négy felnit is beszereznie, mert az évente kétszeri átszerelés nem tesz jót a gumiknak. A nyári gumit felni nélkül állítva érdemes tárolni, kéthetente egy negyed fordulatnyit mozgatva rajta. Oldalra ne fektessük, mert deformálódik az abroncs. A keréktárcsára szerelt gumikat abroncstartó állványon őrizhetjük meg a leggondosabban a tél folyamán.

Olvasóink többsége téli gumit szereltet autójára 1