A motorolajok főbb feladatai 1

A motorolajok főbb feladatai

Valóban a legközismertebb és az egyik legfontosabb feladata a motorolajoknak, hogy egy stabil filmréteget képezzenek a súrlódó felületek között és megakadályozzák a fémes felületek érintkezését, ezen kívül azonban több feladatuk is van.

Az egyik ilyen a hűtő tulajdonság. Ugyanis az olaj az a közeg, amely a motorban először kerül kapcsolatba az égés során fejlődő nagy hővel. Azon kívül, hogy a kenőanyagnak stabilnak kell maradnia a hőterhelés hatására, el is kell vezetnie a hőt a hengerekből. A fokozott terhelés az olaj oxidációját és öregedését okozhatja, ezért ellenállónak kell lennie ezen hatásokkal szemben.

A tisztító tulajdonság szintén jelentősen befolyásolhatja a motor és a kenőanyag élettartamát. Tisztítás szempontjából két részre oszthatjuk az olaj tulajdonságait. Az egyik az úgynevezett “detergens” hatás, amely a lerakódott szennyeződéseket feloldja a felületről, a másik a “diszpergens” hatás, amely a feloldott szennyező részecskéket lebegésben tartja. Ennek következtében a már feloldott, lebegő részeket a motorolaj könnyedén el tudja szállítani a szűrőig, ahol ezen részecskék kiválnak. Itt meg kell említeni mind az olajszűrő, mind a levegőszűrő fontosságát, hiszen megfelelően megválasztott szűrők nélkül az olaj tisztító hatása nem érvényesülhet.

Érdemes megemlíteni még a motorolajok tömítő hatását is, ugyanis egy idősebb kopottabb motorban magasabb viszkozitású, ún. “vastagabb” kenőanyagot alkalmazva kitűnő tömítést lehet elérni, ezzel jelentősen csökkentve az olajfogyást, javítva az olajnyomás értékét.

A fentiek ismeretében megállapítható, hogy a jelenleg gyártott motorkonstrukciók problémamentes, hosszú távú üzemeltetéséhez elengedhetetlen a korszerű, jó minőségű motorolajak előírás szerinti felhasználása.

A cikk a Mobil Oil Hungary Kft. támogatásával és szerkesztésében jött létre.

Cikksorozatunk következő, október 15-én megjelenő része a hajtóműolajok főbb feladataival foglalkozik.