Richard Burns volt a harmadik pilóta az idei Új Zéland ralin, aki az élről indult. Az első nap Tommi Makinen (Mitsubishi) rajtolt az élről a Vb pontverseny állásának megfelelően. Tegnap Kenneth Eriksson (Hyundai) indult elsőként az első napi végeredmény alapján, míg a mai napon Richard Burns Subaruja volt az első autó. Ugyanúgy mint az első két nap első pilótái, Burns is megszenvedte azt, hogy neki kellett a murvás út felső apróbb kőrétegét letakarítania, ezen a felületen ugyanis az autó jobban csúszkál. Ehhez még azt is hozzá kell tenni, hogy a több kő több defektet is jelent és ebből is kijutott Burnsnek.
A Subaru brit versenyzőjének egyetlen reménye az lehetett, hogy a második napi remek szereplésével gyűjtött előnye elég lesz, és az élen fejezi be a versenyt.
A harmadik, befejező napon a világbajnok Marcus Grönholm kezdett legjobban, megnyerte az első gyorsasági szakaszt. Ezen felül még kétszer sikerült a legjobb időt autóznia, annak ellenére, hogy több gyorsaságin is a hibás hátsó futóművel gondjai akadtak a világbajnoknak.
A nap legeredményesebb párosa a Subaru Impreza WRC-vel versenyző Solberg-Mills kettős volt, akik négy gyorsaságit nyertek meg.
A Ford Focus WRC-vel versenyző két páros, Sainz-Moya és McRae-Grist megprobált az összetett verseny harmadik illetve második helyéről előrébb lépni. Sainz a vasárnapi nyolc gyorsaságiból hármat megnyert, míg Colin McRae bár nem nyert speciált, de négy esetben a második időt autózta.
McRae mindent megtett, hogy beérje Burnst, és megnyerje a futamot, de több dolog is lassította, egyszer például leállt az autója és időbe telt, amíg újra beindította az autót.
Sainz is, aki az összetett verseny harmadik helyén állt, előrébb próbált kerülni, de a technikai gondok őt sem kerülték el, többszőr defektet is kapott.
Végül az előző naphoz képest szinte változatlan időkülönbséggel nyerte meg az Új-Zéland Ralit Richard Burns. Utoljára a tavalyi Nagy Britannia-i futamon sikerült elsőként célba érnia a brit pilótának. Győzelmével a Vb pontverseny harmadik helyére ugrott. Ám ez az első hely sokat jelent a csapatnak is, mert a konstruktőrök versenyében megelőzték a Peugeot-t.
Colin McRae második helyével a Vb pontversenyben felzárkózott Tommi Makinen mellé, így azonos ponttal állnak az élen. A csapattárs, Sainz pontjai is kellettek ahhoz, hogy a Ford elhúzzon a Mitsubishitől a pontversenyben.
Az utolsó előtti gyorsasági szakaszig Sainz a harmadik helyen állt az összetettben, őt két Peugeotos pilóta, Grönholm és Rovanpera követte. Ám az utolsó szakaszon Rovanpera, nagy hajrával megelőzte mindkét pilótát és harmadik lett. Rovanpera ezzel továbbra is a Peugeot legeredményesebb versenyzője, a Vb pontverseny ötödik helyén áll.
Az N csoportban a Manfred Stohl-Peter Müller (Mitsubishi Lancer) páros bizonyult a legjobbnak, megelőzve a világbajnokságban is rivális Pozzo-Stillo (Mitsubishi Lancer) duót.

Különleges dolog történt az Új-Zéland Ralin, mind a 14 nevezett gyári autó kisebb nagyobb problémákkal ugyan, de célba ért.

Az Új-Zéland Rali végeredménye:

1. Burns-Reid Subaru Impreza WRC 3h47’28″0 100.9 km/h
2. C.Mcrae-Grist Ford Focus WRC + 00’44″6
3. Rovanpera-Pietilainen Peugeot 206 WRC + 00’50″1
4. Sainz-Moya Ford Focus WRC + 00’52″2
5. Gronholm-Rautinainen Peugeot 206 WRC + 00’55″8
6. Auriol-Giraudet Peugeot 206 WRC + 01’11″3
7. Solberg-Mills Subaru Impreza WRC + 02’15″8
8. Makinen-Mannisenmaki Mitsubishi Lancer + 02’21″0
9. A.Mcrae-Senior Hyundai Accent WRC + 03’33″8
10. Eriksson-Parmander Hyundai Accent WRC + 04’21″9

Az N csoport végeredménye:

1. Stohl-Muller Mitsubishi Lancer 3h58’33″1 96.2 km/h
2. Pozzo-Stillo Mitsubishi Lancer + 02’51″4
3. Nutahara-Hayashi Mitsubishi Lancer + 04’49″1
4. Blomqvist-Goni Mitsubishi Lancer + 05’09″1
5. Holmes-Cowan Mitsubishi Lancer + 05’56″8

A világbajnoki pontverseny állása az Új-Zéland Rali után:

Egyéni:

1. Tommi Mäkinen és Colin McRae: 40 pont
3. Richard Burns: 31
4. Carlos Sainz: 30
5. Harri Rovanpera: 27
6. Marcus Grönhom 16
6. Francois Delecour:14
8. Didier Auriol: 11
9. Petter Solberg: 9
10. Freddy Loix: 9
11. Armin Schwarz: 7

Csapatok:

1. Ford: 76 pont
1. Mitsubishi: 66
3. Subaru: 46
4. Peugeot: 44
5. Skoda: 15
6. Hyundai: 10

A következő futam a San Remo Rali Olaszországban október 4-7 között.