Orvosai szerint Alex Zanardi állapota stabil, de továbbra is kritikus. Zanardi mindkét lábát amputálni kellett, több csontja eltört, és rengeteg vért vesztett.

Zanardi szombaton szenvedett súlyos balesetet a Cart versenysorozat első európai futamán Németországban. Az olasz pilóta 12 körrel a verseny vége előtt a boxutcából hajtott ki, és túl hirtelen kezdett el gyorsulni, amikor elvesztette uralmát a versenyautó felett és keresztbeállt a pályán, épp Alex Tagliani autója előtt. Tagliani már nem tudta elkerülni az ütközést, és 350 km/órás sebességgel belerohant Zanardi autójába. Zanardi autójának eleje valósággal leszakadt a hatalmas erejű ütközéstől.
Kórházba szállítása után az orvosok három órás műtéttel amputálták az olasz mindkét lábát, amelyek súlyosan roncsolódtak az ütközésben. A műtéttel sikerült stabilizálni Zanardi állapotát, de a rengetek vérveszteség miatt a pilóta továbbra is kritikus állapotban van.

A 34 éves Olaszországban élő Alessandro Zanardi 1991-ben kezdte meg Forma-3000-es karrierjét. Ugyan ebben az évben kezdte meg Forma-1-es pályafutását is a Jordan istálló színeiben. 1993-ban a Lotus istállónál Mika Hakkinen helyére lépett. Zanardi a spa-i versenypályán Lotusos debütálását követően balesetet szenvedett, amely miatt kilenc hónapot ki kellett hagynia. 1996-ban kezdett el az amerikai Cart sorozatban versenyezni, és 1999-ben tért vissza a Forma-1-be a Williams istállóhoz. Zanardi az idei szezonban folytatta pályafutását a Cart sorozatban.