Frankfurtban a világ autóipari vezetőinek krémje gyűlt össze az új modellek bemutatására, így tegnap és ma az autószalon területét is potenciális célpontként tartják számon. Itt volt a “dízelpápa” Anisits Ferenc, Niki Lauda, Jac Nasser, a Ford főnöke, Carlos Ghosn, a Nissan elnöke, Wolfgang Reitzle a Ford luxusmárkáit tömörítő Premier Automotive Group elnöke, Bernd Pischetsrieder, a Volkswagen leendő és a Seat jelenlegi elnöke vagy Louis Schweitzer a Renault éléről, Hans-Olov Olsson, a Volvo elnök-vezérigazgatója és Jean-Martin Folz, a PSA Peugeot-Citroen elnöke.

Az amerikai konszernek alkalmazottainak fejében nyilvánvalóan megfordul, ők is ott lehettek volna tegnap a World Trade Centerben. Frankfurtban, a világ pénzügyi életének egyik központjában bombariadó volt a tőzsdén, bezárták az itteni felhőkarcolókat. Az autószalonon néhány perc alatt körbejárt a terrortámadás híre. Kezdetben sokan visszakérdeztünk, egyáltalán igaz-e, amit hallunk, de a képsorokat látva senki nem hitegethette magát azzal, hogy ilyesmi mégsem fordulhat elő. Az autók helyett az áldozatokról szóló hírekre terelődött át a figyelem.

A terrorcselekmény hírére az Opel standján leállították a zenét, a Frogster tanulmány mellett abbahagyták a kosárlabdázást. Hasonlóan cselekedett a többi kiállító is. A Mercedes-Benz standján is hamar feltűnt, hogy nem a hatszázas CL kupé és az S limuzin luxuskényelme marasztalja az autóban az embereket, hanem a televízió. A látogatók a fejtámlákba, háttámlákba, középkonzolba épített tévéken túl interneten is tájékozódtak a tragédiáról. Dános András, az Opel hazai importőrének PR-igazgatója elmesélte, hogy a GM standokra kihelyezett terminálokon azonnal a cnn.com-ra és más hírügynökségek honlapjára kapcsoltak a gyári sajtóoldalakról. Erősen rányomja bélyegét a kiállítás hangulatára a merénylet. A show folytatódik, de kisebb fordulatszámon. Nem lehet úgy tenni, mintha mi sem történt volna, a vidámságot, fiatalságot és gondtalan örömöt hirdető programokat és körítést elhagyták az embertelen merényletek hatására.