Eredmények a Finn Raliról
Eredmények a Finn Raliról

Eredmények a Finn Raliról

Eredmények a Finn Raliról

Eredmények a Finn Raliról
Eddigi sikertelen versenyei után a finn futamon remekel Marcus Grönholm
Richard Burns volt az ötödik gyorsaságig az egyetlen nem Peugeotos pilóta, aki szakaszgyőzelmet aratott
Együtt a Skodás pilóták: Armin Schwarz, Bruno Thiry, Stig Blomquist
Már az első gyorsaságin búcsúzott a négyszeres világbajnok Tommi Makinen
Fotó megosztása:
1. Gyorsasági: Valkola 8.42 km

A Finn Rali első gyorsaságija rögtön negatív szenzációval indult. Ugyanis a Mitsubishi elsőszámú pilótája Tommi Makinen egy ugrató után egy fának ütközött. A versenyautó egyik első kereke kiszakadt így a finn pilóta fel kellett, hogy adja versenyt.
Eddigi gyenge szereplése után a Peugeot csapat két pikótája lett az első az első gyorsaságin.
A szakaszt leggyorsabban Harri Rovanpera-Risto Pietilainen páros teljesítette, idejük 4 perc 22.4 másodperc volt. A második idöt a világbajnok Marcus Grönholm autózta Peugeottal, hátránya csak 8 tized másodperc volt.
A harmadik helyen Richard Burns-Robert Reid páros ért célba a Subau Impreza WRC-vel.
A gyorsaságiról égő első fékekkel érkezett meg Armin Schwarz Skoda Octavia WRc-je, amikor erről kérdezték így felelt: ”Ez teljesen természetes akkor, ha mind a jobb, mind a bal lábaddal fékezel.”

2. gyorsasági: Lankamaa 23.47 km

A második szakaszon továbbra is a Peugeotok domináltak, ismét megszerezték a két első időt, ám ekkor Grönholm volt a gyorsabb. 11 perc 33.5 másodperces idejével mindössze 3 tizeddel volt gyorsabb, mint a Rovapera- Pietilainen kettős.
Hatalmas meglepetésre Paasonen –Kapanen páros az abszolút harmadik időt autózta, annak ellenére, hogy nem gyári Ford Focus WRC-vel indultak. Ezt jelenti a Hazai pálya előnye.
Kenneth Erikksonnak problémai voltak a Hyundai Accent WRC kormányművével, így csak jócskán a gyári versenyzők mögött a középmezőnyben áll az összetettben.

3. gyorsasági: Laukaa 12.40 km

A Harmadik szakaszon sem sikerült senkinek megtörni a Peugeot hegemóniát. A leggyorsabb ismét a Grönholm-Rautiainen Peugeotos duó volt. Hat perc 6.6 másodpec alatt tették meg a több mint 12 kilométeres távot. Mögöttük a csapattársak Harri Rovanpera-Risto Pietilainen következtek, 3,6másodperc hátrányt begyüjtve. Így az összetett versenyben helyet cseréltek, Grönholm állt az élre.
A szakasz harmadik idejét az észt Markko Martin autózta, ő két tizeddel maradt el a második helytől.
Tartja remek formáját a Paasonen –Kapanen ”ismeretlen” páros, akik a negyedik legjobb időt teljesítették.
”Egyenlőre nem aggódom, annak ellenére, hogy nem túl nagy az előnyünk. Sajnos a fékezési pontokat még egyenlőre még nem mindig érzem pontosan”-mondta az élen álló Marcus Grönholm
4. gyorsasági: Mokkipera 13.38 km

A gyorsasági rajtját 15 perccel elhalasztották, ugyanis egy nézőt megmart egy kígyó akit kórházba kellet szállítani.

Richard Burns megszakította a Peugeot pilóták elsőségi sorozatát. Az ideje, amely az abszolút legjobb volt, 6 perc 26,8 másodperc. Szinte csak egy hajszállal 0,3 másodperccel követte öt Marcus Grönholm a Peugeot 206 WRC-vel.
A harmadik időt a Martin-Park kettős szerezte meg Subaru Impreza WRC-vel.

” Több hatalmas ugrató is volt a szakaszon, így elég nehéz volt felvenni a ritmust, bár azt hiszem egész jó sikerült.”
”A szakasz remek volt, csak a nézők szaladtak át többszőr előttünk.”- nyilatkozta az összetett verseny tizedik helyén álló Colin Mcrae

5. gyorsasági: Palsankyla 25.47 km

Továbbra is remekel a Peugeot csapat, a nap leghosszabb gyorsaságiján is az élen végezett egyik autójuk.
Marcus Grönholm immár harmadszor volt a leggyorsabb az első nap folyamán.
Fél másodperccel előzte meg a Subaruval versenyző brit Richard Burnst. Burns csapattársai, a Marin-Park kettős lettek harmadikak, akik is csak két másodperccel maradtak el az abszolút időtől.

A versenyt a szakasz folyamán megállították. A 64., Macaluso-Antonio páros Fiat Punto Super 1600-as ugyanis kisebb balesetet okozott egy nézőt egy kirepülő kő talált el, míg egy másik elesett és akkor sérült meg. Mindkét nézőt korházba szállították.

”Nem tudok már gyorsabban menni, de elégedett vagyok az időmmel”-mondta a szakasz után Marcus Grönholm
”Az autó egyre jobb, de még mindig nem tökéletes, nem vagyok megelégedve bele”-nyilatkozat a Hyundai ”újdonsült” versenyzője Juha Kankkunen

6. gyorsasági Valkola 8.42 km

A csapatok ismét visszatértek a nap legrövidebb gyorsaságijához, amelyet már egyszer teljesítettek.
Ezúttal Marcus Grönholm volt a leggyorsabb, ám még így is öt másodperccel lassabb volt, mint Harri Rovanpera reggel. Így az abszolút idő most 4 perc 27.4 másodperc volt.
Egy másik Peugeot 206 WRC-vel induló pilóta lett ismét a második, ezúttal Didier Auriol, aki csak egyetlen tizeddel volt lassabb, mint csapattársa.
A szakasz harmadik helyezettje a Ford Focus WRC-vel versenyző spanyol páros Carlos Sainz-Louis Moya lett. Ők is csak fél másodperccel maradtak el az összetettben is vezető Grönholmtól.

7. gyorsasági: Lankamaa 23.47 km

A nap hetedik gyorsaságia megegyezett a már egyszer teljesített második szaksszal. Ott Marcus Grönholm volt a leggyorsabb, ám most csak az ötödik idő lett az övé. Most Richard Burns volt a leggyorsabb 11 perc 35,4 másodperces idővel. A második helyen a brit csapattársai, a szintén Subaruval versenyző Solberg-Mills kettős ért célba. Szinte azonos idővel teljesítették a távot, csak 1.4 másodperccel voltak lassabbak. A két Subarut két Ford Focus WRC követte az idősorrendben. A gyorsabb Colin McRae 1.9 másodperccel, a lassabb Carlos Sainz 2.3 másodperccel maradt el az első időtől.
“Elégedett vagyok az időnkkel, annak ellenére, hogy a szakasz sokkal rosszabb állapotban volt, mint az első alkalommal.” -nyilatkozta Richard Burns a szakasz után.

8. gyorsasági: Laukaa 12.40 km

A gyorsasági szakasz leginkább a Subaru Impreza WRC-nek sikerült a legjobban. Az első négy helyen három autójuk ért célba, csak Didier Auriolnak sikerült a harmadik helyre a Peugeot 206 WRC-vel beugrania. A leggyorsabb Subarus a Martin-Park páros volt akik hat tizeddel gyorsabban teljesítették a pályát mint a harmadik gyorsaságin Grönholm, idejük hat perc hat másodperc volt. Második helyre az “otthon” autózó fiatal tehetség Petter Solberg futott be, fél másodperc hátrányt begyűjtve. Az abszolút negyedik időt Richard Burns autózta.
“Elég nehéz ez a nap számomra a fülsérülésem miatt, de az autó remek, és így arra koncentrálunk, hogy a saját tempónkban autózzunk.” -mondta Armin Schwraz a Skoda Motorsport pilótája.

“Mivel a szakasz elött defektet kaptunk és elhasználtuk a pótkereket, csak óvatosan hajthattunk.” -magyarázta tiznhetedik idejét Marcus Grönholm.

9. gyorsasági: Killeri 2,06 km

Az utolsó superspeciált páros versenyként teljesítették a pilóták.
Carlos Sainz volt a leggyorsabb, és csapattársát Colin McRaet győzte le az arénában, aki a harmadik időt futotta. A szakaszon két első helyet hírdettek, ugyanis a Subarus Petter Solberg 1 perc 21,2 másodperces ideje megegyezett Sainzéval.

Összetett eredmény az első nap után:

1.Burns –Reid Subaru Impreza WRC 1h06’12″1
2. Gronholm-Rautiainen Peugeot 206 WRC + 00’03″5
3. Martin –Park Subaru Impreza WRC + 00’13″6
4..Auriol-Giraudet Peugeot 206 WRC + 00’28″9
5. Rovanpera –Pietilainenű Peugeot 206 WRC + 00’35″1
6. C.Mcrae –Grist Ford Focus WRC + 00’43″0
7.P.Solberg –Mills Subaru Impreza WRC + 00’49″8
8. Paasonen –Kapanen Ford Focus WRC + 00’51″1
9. Sainz –Moya Ford Focus WRC + 00’57″7
10.Kankkunen –Repo Hyundai Accent WRC + 01’11″2