Befejeződött a Skoda Felicia gyártása
Befejeződött a Skoda Felicia gyártása

Befejeződött a Skoda Felicia gyártása

Befejeződött a Skoda Felicia gyártása

Befejeződött a Skoda Felicia gyártása
Egyedi színben és felszereltséggel  készült a Felicia Pick Up Fun
Stig Blomquist igen sikeres volt a Felicia Kit-Carral. VB-futamon összetettben elsőkerék-hajtású, szívómotoros autójával állhatott fel a dobogóra
Fotó megosztása:
Hét év után fejezte be a Skoda a Felicia gyártását. Az autó a Skoda újkori történetének első igazi sikere volt, kifejlesztésében a Volkswagen már teljes erőbedobással részt vett.

A Felicia sorozatgyártása 1994. október 17-én kezdődött Mladá Boleslavban. Először az ötajtós ferdehátú került a piacra, amelyet a következő évben a kombi változat követett. A piaci igényeknek megfelelően Pick up és Van Plus néven a Feliciából áruszállító változat is készült. Ezt a modellt 1995 augusztusától gyártották. A gyártás ötödik évében az autó átesett egy kisebb ráncfelvarráson, amellyel modernebb orr-részt kapott a Felicia. 1999-ben a harmadik legkedveltebb típus volt a Skoda Felicia hazánkban 4771 darabos eladással.

Idén június huszadikán végleg befejeződött az autó gyártása, amelynek helyét a Fabia csak részben vette át. Ez volt az oka annak, hogy eddig a Fabiával párhuzamosan gyártották. Világviszonylatban több mint 1.4 millió Felicia talált gazdára, amelyek közül Magyarországon 21836 darabot értékesítettek. A legkelendőbb típus az 55 lóerős, 1.3 literes motorral szerelt változat volt, mind a ferdehátú, mind a kombi esetében. A haszonjárműveknél a csekély fogyasztásból adódó alacsonyabb fenntartási költségek miatt a legtöbben az 1.9 literes dízel mellet döntöttek.

Felicia Pick Up Fun néven egy igazi szabadidőautót is készítettek a modellből, amelynek hátsó üléssora az utasfülke hátfalának kihúzásával vált használhatóvá.
Az Feliciából nemcsak utcai autó készült, hanem a rali világbajnokságon résztvevő Kit-Car. A magyar ralibajnokságban többen most is sikerrel versenyeznek ezzel a típussal. Idén a Budapest Ralin az A6-os kategória harmadik helyét is ez a típus hódította el. A versenyautó 1.6 literes hengerűrtartalmú motorjából 200 lóerőt sikerült kihozni.
1996-ban a brit Network Q világbajnoki ralifutamon Stig Blomquist az abszolút harmadik helyre hozta be a Feliciát, sok jóval erősebb, ráadásul négykerékhajtású versenyautót megelőzve. Stig Blomquist, ahogy azt a vezess.hu megírta, augusztus 24-én a finn ralin ismét egy Skodával versenyez, ám ezúttal az Octavia WRC-t kormányozza.