Újabb közös autót épít a GM és a Suzuki 1

Újabb közös autót épít a GM és a Suzuki

Közös autóval szeretné növelni részesedését az ázsiai piacon az amerikai gyáróriás, a General Motors és a japán Suzuki autógyár. Valószínűleg a Cruze nevet kapja az autó. Az új gépkocsi a GM 1999-ben, a Tokiói Autókiállításon bemutatott YGM-1 nevű koncepcióautójára épül. 2001 év végére szeretnék a Chevrolet neve alatt a japán kereskedőkhöz eljutatni a kész autót.

Kétféle motorral és a Suzuki Ignis-hez hasonlóan első- vagy négykerékhajtással lesz megvásárolható a kocsi. A kisebb motor 1.3 literes, a másik 1500 köbcentis lesz. 2001 őszétől indul a termelés a kosai (Japán) Suzuki gyárban, Évente maximálisan húszezer autó összeszerelésére van mód. 2002-re, amikor a gyár eléri teljes termelékenységét, az ausztrál piacon is elérhetővé válik a Cruze.

A Suzukiban húsz százalékos részesedéssel rendelkező General Motors ezzel a projekttel újabb lépést tesz a Suzukival kötött stratégiai szövetséget erősítendő. A cél, hogy a két cég tovább növelje eladásait az ázsiai autópiacon. Korábban a Suzuki Swiftet és a Vitarát is kínálták az azóta megszűnt Geo márkanéven. A hazai piacon is sikeres egy másik közös GM-Suzuki páros, az Opel Agila és a Suzuki Wagon R+.