A Traton-csoporthoz tartozó MAN Truck&Bus már keresi a helyszínét az újonnan létesítendő akkumulátorgyárának – adta hírül az Electrive.com. A szakportál a Német Hírügynökség (DPA) információira hivatkozva közölte a hírt és már három lehetséges országot meg is neveztek a tervekkel kapcsolatban.

Az MAN Truck&Busnak a németországi Nürnbergben épül akkumulátorgyártó üzeme, amely várhatóan a jövő évben kezdheti meg a termelést. Emellett a csoport másik márkája, a Scania is rendelkezik már akkumulátorgyártó létesítménnyel, amelynek tavalyi átadóján a Vezess is részt vehetett Svédországban.

Mindkét márka kiterjedt és fejlett portfólióval büszkélkedhet az e-teherautók terén, és úgy számolnak, hogy a következő években jelentősen megnőhet az igény a villany-teherautókra. Ez indokolja a legújabb akkumulátorgyár felhúzását a közép-európai régióban. Csak a nürnbergi üzem esetében úgy számolnak, hogy évente legalább 100 ezer akkumulátorcsomag legyártására kerülhet sor, ami körülbelül 20 ezer villany-teherautóhoz lesz elég.

Az MAN Truck&Bus jelen pillanatban három helyszínben gondolkodik. A lehetséges városok között van a lengyelországi Krakkó, a németországi Salzgitter, valamint a hollandiai Zwolle. A német gyártó a cellákat egyelőre beszállítótól vásárolja, de nincs ez másképp a Scaniával sem. Az akkumulátorgyártás bővítésére azért lehet szükség, mert amennyiben drasztikus növekedésnek indul az e-teherautók piaca, abban az esetben a jelenlegi kapacitások nem tudnák kielégíteni a növekvő igényeket.

A gyártókat szorítja továbbá, hogy az uniós szabályok értelmében 45 százalékkal kell csökkenteni a CO2-kibocsátásukat az évtized végére a 2019-eshez képest. 2040-re pedig 90 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentést írnak elő számukra.