Október 10-én rántják le a leplet a legújabb Actrosról. Az újdonságot már nagyon régóta adagolja a Mercedes-Benz Trucks és úgy néz ki, hogy még így álcával is szívesen mutogatják, mivel legutóbb a nyár közepén közöltek róla képeket. A tisztán elektromos eActrost nemrég egy kétezer kilométeres tesztútvonalnak vettették alá és a célpont szándékosan Európa egyik legforróbb fele volt. Az eActros 600-ast a németországi főhadiszállásról, Wörth am Rhein-ből indították útnak saját kerekein Andalúziába.

A kamion aztán Granadából újra Németország felé vette az irányt és végül sikeresen „hazatért” Valencia, Barcelona, a franciaországi Montpellier és Lyon érintésével. „Az eActros meglehetősen kemény tesztidőszakon van túl a tavalyi év óta. Télen Finnországban, -25 fokos hidegben tettük próbára, most pedig több mint 40 fokos hőségben kellett bizonyítania Spanyolországban. Az eActros sikeresen teljesítette a kihívásokkal járó próbafutásokat. A következő lépés a valós körülmények között történő tesztelés lesz, amellyel kapcsolatban számítunk azokra a partnereinkre, akik napi szinten szállítanak árukat” – hívta fel a figyelmet Konrad Götz, a Mercedes-Benz Trucks tesztrészlegének vezetője.

Újabb fotók érkeztek a legújabb Mercedesről 1

Érdekesség, hogy a modell prototípusát, az eActros LongHault már tavaly bemutatták, ám az még változatlan, tehát a dízellel megegyező formatervvel és dizájnnal rendelkezett. Ennek ellenére külsőleg egyedi fényezéssel próbálták különlegessé tenni. Az előzetesen kommunikált adatok szerint három akkumulátorcsomaggal fog készülni, amelynek összkapacitása eléri a 600 kWh-t. Hajtásáról két darab villanymotor gondoskodik, amelyek folyamatos teljesítménye 400 kW, vagyis körülbelül 536 lóerő. Hirtelen jelentkező, nagyobb igénybevételnél pedig akár 600 kW-os, tehát 804 lóerős csúcsteljesítményre is képesek. A villanymotorok lítium-vas-foszfát (LFP) típusú akkumulátorokból nyerik a működéshez szükséges energiát, amelyek nagy energiasűrűséggel és hosszabb szervizintervallumokkal rendelkeznek.

Az eActros 600 bemutatásáig tehát már csak kicsivel több mint egy hónap van hátra. Sorozatgyártásának kezdetét 2024-re ígérik.