A vonatokon, buszokon és állomásépületekben többnyire telefonokat, pénztárcákat, bankkártyákat, kistáskákat, hátizsákokat, tornazsákokat, bőröndöt, okmányokat, könyveket, ruhaneműket, esernyőket és bizsukat hagynak el az utasok – közölte a MÁV-Volán Csoport.

Bár a MÁV-nál már 2012 óta létezik egy központosított „találttárgy”- nyilvántartás, a Volánbusznál ezt tavaly vezették be. Mivel a busztársaság egy ideje a MÁV tulajdonában van, 2022-ben egységesítették a két nyilvántartási rendszert. Így ugyanabba az adatbázisba kerülhetnek a vonatokon, a buszokon, valamint az állomásokon elhagyott értékek. Ha a MÁV-Volán Csoport munkatársainak egy talált tárgyat adnak le, akkor azt digitálisan rögzítik,  majd ezután egyből megjelenik a MÁVDIREKT rendszerében. Ennek köszönhetően a korábbiaknál lényegesen könnyebb a talált tárgyak fellelése, függetlenül attól, hogy azokat vonaton vagy buszon felejtette-e valaki.

Ha nem azonosítható

Persze arra is van bőven esély, hogy a buszokon vagy vonatokon hagyott tárgyakat nem az utastársak, hanem a kalauzok, járművezetők, illetve takarítók találják meg. Ebben az esetben, ha az elveszett tárgy, bankkártya vagy okmány tulajdonosa név szerint azonosítható, a MÁV-Volán Csoport munkatársai eljuttatják azt a bankkártya-kibocsátónak, a megtalált személyes okmányokat pedig az azt kiállító hatóságnak (okmányiroda, OEP stb.). Akkor, ha a tulajdonos személye nem azonosítható, a személyes tárgyak az autóbusz-állomásra vagy a vonatállomásra kerülnek.

Az elhagyott személyes holmikat általában 8 napig őrzik az adott állomáson, azt követően pedig egy gyűjtőhelyre kerülnek, ahol még további 90 napig tárolják őket, hogy idővel visszakerüljenek a tulajdonosaikhoz. A romlandó élelmiszereket természetesen csak rövid ideig tárolják, és ha senki sem keresi, akkor megsemmisítik őket.

Ennyi tárgyat hagytak el a magyarok tavaly utazás közben 1

Az államé lehet a pénzed

A Volánbusz szerint pénzt jellemzően nem magában, hanem általában valamilyen egyéb tárggyal együtt, például táskában vagy pénztárcával együtt találnak meg. Ebben az esetben a biztonságos kezelés érdekében az elvesztett tárgyak tartalmát tételesen nyilvántartásba veszik. A készpénzt vagy bankkártyát tartalmazó holmikat csak akkor adják vissza, ha az utas részletesen le tudja írni, mit hagyott el. 

Persze, amennyiben a pénz mellett személyazonosításra alkalmas dokumentum is van a táskában, kabátban, akkor az nyilván egyszerűsíti a beazonosítást. Azok az összegek, melyeket az utasok nem keresnek, vagy nem lehet őket visszaszolgáltatni, mert mondjuk nem azonosítható a tulajdonosuk, a hatályos Polgári Törvénykönyv alapján a magyar államhoz kerülnek.

A MÁV-Volán Csoport statisztikái szerint tavaly 11 735 darab talált tárgyat adtak le a vasútársaságnál, míg a Volánbusznál 7035 darabot. Ezek közül mintegy 11 ezer tárgy került vissza a tulajdonosához, vagyis közel ötezer személyes tárgy várja, hogy jelentkezzenek érte. A legértékesebb elhagyott tárgyak nagyságrendileg néhány százezer forintot értek.

Te hagytál már el valamit buszon, vagy vonatok?
Igen.
39% (48)
Nem.
47% (57)
Azt sem tudom mit, hol hagyok el néha.
14% (17)