Az idei labdarúgó-világbajnokság helyszíne, Katar máris szert tett egy különleges guinness világrekordra. Az emírségben ugyanis átadták a világ legnagyobb elektromos buszok számára épített buszgarázsát. A Loszail városában található, 400 ezer négyzetméter alapterületű buszgarázsban összesen 478 darab autóbusz fér el. A létesítményben 24 multifunkcionális épület található, emellett rengeteg töltőállomás is rendelkezésre áll. Ezek pontos számát azonban nem tették közzé.

Az viszont már önmagában kuriózum, hogy a világ egyik legnagyobb olaj- és gázkészletével rendelkező Katar akkora mennyiségű elektromos autóbuszt állít forgalomba az országba érkező futballdrukkerek szállítására, mint amennyi e-buszt 2021-ben Németországban és Franciaországban összesen eladtak. Az emírség ugyanis eredetileg 1200 darab elektromos buszt rendelt. Ebből 741 darabot az idei évben szállított le a kínai Yutong autóbuszgyártó. Ebből a mennyiségből tetemes részt tesz ki a ZK6116HNG típusú 10,8 méter hosszú és 2,55 méter széles autóbuszmodell (felső kép).

Átadták a világ legnagyobb e-busz-depóját 1

 

A világoskék fényezésű, kétharmad részben alacsony padlós autóbuszokat 350 kWh összkapacitású lítium-vas-foszfát akkumulátorokkal gyártják és egy feltöltéssel legalább 200 kilométert képesek megtenni. Ami ennél is fontosabb azonban, hogy akár 35-50 Celsius-fokos kánikulában is üzemeltethetők.

A 29 ülőhellyel rendelkező autóbusz ugyan teljes egészében Kínában készül, de a Yutong beleegyezett, hogy egy összeszerelő üzemet létesítsen a teljes flotta villanyosítása érdekében Katarban. Ez azt jelenti, hogy az arab olajhercegség a jövőben sem mond le az elektromos buszokról, így nemcsak a labdarúgó-világbajnokságon, hanem azután is főszerephez fog jutni a környezetbarát közlekedés. Az új e-buszokat ráadásul zöldenergiával fogják tölteni, mert ennek érdekében már 700 MW-nyi napelemet telepítettek.