A futballkluboknál általában turistabuszokat használnak a focisták szállítására. Azoknál viszont az sem ritka, ha nem csak ülés, hanem mondjuk toalett, illetve kávéfőzővel felszerelt minikonyha is van a fedélzetükön. Hogy mennyire nagy luxust tud kínálni egy ilyen csapatbusz arra jó példa a Bayern München 2013-ban használt MAN Lion’s Coach típusú csapatbusza. 

A bajor busz és teherautógyártó már 2009 óta a Bayern München hivatalos partnerének számít. Így hát nem csoda, hogy a Bundesliga 2022/23-as szezonjában is éppen egy MAN gyártmánnyal fognak jönni-menni Thomas Müllerék. A klub és gyártó választása azonban meglepő módon ezúttal egy városi buszra, a hazánkban is tesztelt MAN Lion’s City 12E-re esett. A 12,2 méter hosszú busz éppen olyan, mint amilyeneket a  városlakók nap, mint nap használnak a közösségi közlekedésben. A focisták három széles ajtót vehetnek igénybe a fel- és leszálláshoz, belsejében pedig normál városi buszokban használt székeken foglalhatnak helyet.

Városi busszal mehetnek meccsre a focisták 1

 

A piros Lion’s City 12E-ben tehát leginkább az a legkülönlegesebb, hogy nincs benne semmi luxus. Holott lehetne, hiszen jól fizetett focistákat szállít. Ha beállna Münchenbe a városi forgalomba, akkor az utasoknak talán fel sem tűnne, hogy a Bayern München autóbuszán utaznak. Na jó, a fóliázás elég árulkodó, de az utastere teljes mértékben megfelel a városi közlekedés igényeinek.

A klub játékosai azért kapták a buszt, hogy ezzel tehessék meg a tréningközpont, valamint a Bayern München otthonául szolgáló, ámde a város szélén található Allianz Aréna közötti távolságot. Az autóbusz hajtásáról a hátsó tengelynél található 326 lóerős (240 kW) csúcsteljesítménnyel rendelkező központi elektromotor gondoskodik, amely a 480 kWh-s lítiumalapú NMC-akkumulátorcsomagból nyeri a működéshez szükséges áramot. Az autóbusz kiválóan alkalmas a városi jövés-menésre, hiszen egy feltöltéssel 350 kilométert lehet vele megtenni.

Városi busszal mehetnek meccsre a focisták 2

Nem ez az első ilyen zéró-emissziós járgánya a Bundesliga idei győztesének. A klub ugyanis egy évvel ezelőtt már forgalomba állított egy MAN eTGE Combi furgont a személyzet és a sportfelszerelések szállítására. Az MAN Lion’s City 12E autóbuszt egyébként július 24-ig bárki kipróbálhatja Budapest vonzáskörzetében. Az egyik ilyen demóbusz ugyanis a Volánbusz üzemeltetésében a dél-budai elővárosi vonalakon teljesít szolgálatot. A pontos menetrend ide kattintva érhető el.