Az F-150 Raptor hatalmas divatot indított útjára a pickupok piacán: amióta a Ford elkészítette nagy teljesítményű, sportos futóművű platósát, egyre-másra mutatják be hasonló kialakítású modelljeiket nemcsak a versenytársak, de a tuningműhelyek is.

A Ford a jelek szerint most megunta a licitelgetést, és kijátszotta adu ászát: a Raptor R-t, amely az F-150 eddigi legdinamikusabb, egyben legizmosabb átirata.

Új királya van a pickupoknak 1
Új királya van a pickupoknak 2

Új királya van a pickupoknak

Új királya van a pickupoknak

Új királya van a pickupoknak 34
Új királya van a pickupoknak 35
Új királya van a pickupoknak 36
Új királya van a pickupoknak 37
Új királya van a pickupoknak 38
Új királya van a pickupoknak 39
Új királya van a pickupoknak 40
Új királya van a pickupoknak 41
Új királya van a pickupoknak 42
Új királya van a pickupoknak 43
Új királya van a pickupoknak 44
Új királya van a pickupoknak 45
Új királya van a pickupoknak 46
Új királya van a pickupoknak 47
Új királya van a pickupoknak 48
Új királya van a pickupoknak 49
Új királya van a pickupoknak 50
Új királya van a pickupoknak 51
Új királya van a pickupoknak 52
Új királya van a pickupoknak 53
Új királya van a pickupoknak 54
Új királya van a pickupoknak 55
Új királya van a pickupoknak 56
Új királya van a pickupoknak 57
Új királya van a pickupoknak 58
Új királya van a pickupoknak 59
Új királya van a pickupoknak 60
Új királya van a pickupoknak 61
Új királya van a pickupoknak 62
Új királya van a pickupoknak 63
Új királya van a pickupoknak 64
Fotó megosztása:

Az alapot egy új fejlesztésű 5,2 literes, kompresszoros V8-as benzinmotor adja, amely 710 lóerővel és 868 Nm maximális forgatónyomatékkal szórakoztatja a Raptor R pilótáját. Különösen kis és közepes fordulatszámon nyomatékosabb az erőforrás.

A pilóta ezúttal helyénvaló kifejezés, mert buckás terepen az autó több időt fog a levegőben tölteni, mint a talajon. Ez vélhetően meg sem kottyan a Fox lengéscsillapítókkal, 37 colos terepabroncsokkal, kategóriaelső szabad hasmagassággal (333 mm) felvértezett futóműnek, elektronikusan szabályozott adaptív lengéscsillapítóknak. A rugóút elöl 330, hátul 358 mm, az első rugóráta az F-150 Raptorénál is feszesebb 5%-kal.

Új királya van a pickupoknak 65

Masszívabb alkatrészekből épül fel az első tengely, egyedi az alumínium kardántengely. A váltó a jól ismert tízfokozatú egység, de módosították a nyomatékváltó egységét, így finomabban indul el, több nyomatékot tud zökkenőmentesen átvinni a hajtott kerekekre.

Épp a várható intenzív terephasználat miatt mélyebb olajteknőt szereltek a blokkra, hogy meredek kaptatókon vagy lejtőkön is kielégítő legyen az eredetileg a Ford Mustang Shelby GT500 számára tervezett motor kenése. A motor öntött nemesacél leömlőt, valamint egyedi olajhűtőt és olajszűrőt kapott. A motor a módosított felömlőnek és a lecserélt légszűrőknek köszönhetően kétharmadával több levegőt kap.

Új királya van a pickupoknak 66

A műszaki alapadatokhoz illő látványról agresszív matricák, feketített részletek (műszerfal, feliratok, kerékívek és kipufogóvégek) gondoskodik. A motor hőjének hatékony elvonásában a gépházfedél közepén ágaskodó, a Raptorénál 2,5 centivel magasabbra nyúló légkivezető domborulat segít. Az utastérben fekete Recaro ülések és hímzett feliratok mellett valódi szénszálas műszerfalpanel segít hangulatba jönni. A sötét felületeket narancssárga kontraszt teszi látványosabbá, több ponton találkozhatunk a sportos autók világában magáért beszélő R betűvel.

Új királya van a pickupoknak 67

A dupla kipufogó rendszer nemcsak a teljesítményt növeli, de a hangerőt is: a vezető négy fokozatban állíthatja az üvöltés szintjét, együtt egy csomó egyéb paraméterrel (kormányzás, felfüggesztés, hajtás stb.). A legsportosabb beállításokat egyben felprogramozhatja a kormánykerékre szerelt R gombra, így dögös teherautóból egy másodperc alatt kaphat sivatagi versenyjárművet. Persze átlagos terephasználatban is remekel az autó, elektronikus segédrendszerek támogatják a lassú haladást, a manőverezést vagy a kanyarodást.

Új királya van a pickupoknak 68

A képeken látható, vadonatúj színek mellett hat további árnyalatban rendelhető az autó, amelynek gyártása még az év vége előtt elkezdődik.

Alább videón is megnézheted, ahogy rendet rak a sivatagban a Ford F-150 Raptor R. Ha nem indul el magától a lejátszás, kattints a képre:

a videó a hirdetés után indul