Tavaly ősszel az MAN bemutatta hazánkban az új Lion’s Intercity LE autóbuszt. 2022 elején pedig megkezdődött a 12, illetve 13 méter hosszú változat sorozatgyártása. Az újdonság a rangos iF Design Award-ot is elnyerte, ebből az alkalomból a vállalat bemutatta azokat a dizájnterveket, amelyek elvezettek ahhoz, hogy végül egy újszerű formavilágot képviselő autóbusz születhessen meg.

A Lion’s Intercity LE dizájnja Moritz Menacher keze munkáját dicséri, aki úgy alkotott meg egy teljesen új alapokra helyezett városközi felhasználásra szánt autóbuszt, hogy közben tiszteletben tartotta az MAN buszok jelenlegi ismertetőjegyeit. A “Smart Edge” dizájn harmonikusan ötvözi a dinamikus vonalvezetést az elegáns, letisztult stílussal, ennek köszönhetően pedig kifejezetten feltűnővé teszi a városközi autóbuszok között. A jármű homlokfalán található orrpanel sportosan karcsú, a busz hátfalán lévő “több sávos” hátsó lámpák pedig egészen egyedi megjelenést kölcsönöznek az autóbusznak. Az összképet tekintve elmondható, hogy barátságos, ugyanakkor látványos intercity autóbuszt sikerült létrehoznia az MAN tervezőjének.

Így néz ki egy dizájndíjas városközi autóbusz 1

Így néz ki egy dizájndíjas városközi autóbusz 2

Az új MAN Lion’s Intercity LE -ben a járművezető munkahelye is tökéletesen illik a Smart Edge tervezési koncepcióba. Alapvetően kétféle vezetőállás áll rendelkezésre: a klasszikus változat a Lion’s Intercity típusból, valamint  az MAN saját, a VDV-szabványnak teljes mértékben megfelelő vezetőállása a Lion’s City új generációjából. Itt elsősorban az ergonómia, a kényelem és a biztonság áll a középpontban, ezért a kapcsolók és a műszerek elrendezésével optimálisan felhasználóbarát kialakítást értek el.

Így néz ki egy dizájndíjas városközi autóbusz 3

Így néz ki egy dizájndíjas városközi autóbusz 4

Így néz ki egy dizájndíjas városközi autóbusz 5

A jelek szerint a dizájnszakembereknek bejön az amit az MAN az utóbbi időkben felvonultatott az autóbuszaival. Az új Lion’s Intercity LE típuson kívül az MAN Lion’s Intercity (2016), az MAN Lion’s Coach (2018), az MAN Lion’s City (2019) és a teljesen elektromos MAN Lion’s City E (2020) is kiérdemelte már az iF Design Award díjat. Ezt az elismerést egyébként 1953 óta változatlan szempontok alapján ítélik oda. Ezek közé tartozik a külső megjelenés és a termék formája, az újszerűség mértéke, az ergonómia, a funkcionalitás és egyes környezetvédelmi jellemzők.