Eredményesen zárult a Volánbusz 140 új, normálpadlós, kéttengelyes, szóló autóbuszra kiírt közbeszerzési eljárása. Az új járművek két részletben érkezhetnek – tájékoztatta a közlekedési cég szombaton az MTI-t.

A tendert két ajánlattevő, a Kravtex Kft. és az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. nyerte. Előbbi száz, Credobus Inovell 12 típusú járművet szállít. Ezek a járművek 73 utas egyidejű szállítására alkalmasak, a busz utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztatóval felszerelt, az utastérben USB-töltőpontok is vannak. Ugyanezek az Omnibus Hungária Kereskedelmi Kft. által szállítandó negyven, Mercedes-Benz Intouro M típusú járművekről is elmondhatóak.

A normálpadlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. A Mercedes autóbuszok a legfejlettebb vészfékasszisztens-rendszerrel ellátva kerülnek forgalomba. Ez a vezetéstámogató biztonsági rendszer már a gyalogos és kerékpáros közlekedőket is érzékeli, és szükség esetén akár vészfékezéssel igyekszik elkerülni az ütközést.

A Volánbusz az elmúlt években járműfiatalítási programjában eddig csaknem 1800 új autóbuszt vásárolt, és idén további több száz új jármű beszerzését tervezi, így év végéig a helyközi buszflotta állományának 45 százaléka megújulhat.